Thema: Diversiteit

Sinds het verschijnen van het Cultuurplan voor Brussel heeft RAB/BKO zich toegewijd aan het thema Diversiteit omdat het een belangrijke uitdaging is in onze moderne maatschappij en een essentiële factor in een kosmopolitisch en multicultureel gewest als Brussel

RAB/BKO stimuleert diversiteit op alle verschillende vlakken (cultureel, op vlak van geslacht, leeftijd, fysiek, …) en op verschillende manieren. De netwerken moedigen hun leden aan om deze thematiek en reflectie op zoveel mogelijk niveau’s van hun organisatie te integreren (samenstelling ploeg, programmatie, publiek, …) en hun kennis over het ontwerp met elkaar te delen. 

RAB/BKO wordt in deze missie gesteund door verschillende sterke partners die werken rond hetzelfde thema: Lasso, Article 27, Culture et Démocratie, Actiris, Foyer, CBAI, … 

Daarnaast brengen de netwerken ook een reeks publicaties uit onder de naam Cahiers-Interact. Met deze publicaties willen de netwerken reflecties en acties belichten die door de culturele sector worden opgezet rond het thema diversiteit, de impact van de acties vergroten en denkpistes voor de toekomst aanmoedigen.

Toon enkel RAB / BKO
Documentatie

De Tijd & be.brussels | Brussels gewest: zakelijk, cultureel en toeristisch

In 2014 viert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest haar 25ste verjaardag. In samenwerking met De Tijd ontwikkelde het Gewest een bijlage bij de krant, waarin er aandacht geschonken wordt aan de zakelijke, culturele en toeristische facetten van Brussel. Leen De Spiegelaere, coördinator Brussels Kunstenoverleg, heeft het onder meer over diversiteit en interculturaliteit. Ze prijst de grotecreativiteit in Brussel, maar wijst tegelijk op de versnippering van het cultuurbeleid. De volledige bijlage kan je hier bekijken >>> Hieronder enkele citaten uit de bijlage:
Diversiteit
Documentatie

CGKR | Voorpublicatie '20 jaar actie. 20 standpunten': Judith Van Istendael

In de publicatie ’20 jaar actie. 20 standpunten’, staan twintig ‘getuigen’ - juristen, kunstenaars, sociologen, filosofen, (voormalige) mandatarissen van het Centrum en gewone burgers - stil bij de eerste opdrachten die het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding in 1993 kreeg: de strijd tegen racisme en de verdediging van de grondrechten van vreemdelingen. Judith Van Istendael legt uit hoe ze als kunstenaar omgaat met de Brusselse diversiteit.
Diversiteit
Documentatie

Actiris | Diversiteitsplannen

Een speerpunt in het functioneren van de subgroep personeel is de samenwerking met het Territoriaal Pact / Actiris. Elf Brusselse culturele organisaties (Kunstenfestivaldesarts, Beursschouwburg, CC Jacques Franck, Wiels, Les Halles de Schaerbeek, Needcompany, KVS, Recyclart, De Munt/La Monnaie, Globe Aroma, Botanique) ontwikkelen momenteel een diversiteitsplan van het Territoriaal Pact. Zij informeren de sector op regelmatige basis over de vorderingen en hun ervaringen terzake. De samenwerking met Actiris werd geconsolideerd door middel van een conventie die werd ondertekend op een persconferentie midden september 2011.
Diversiteit Tewerkstelling
1 2 3 4 5 6