Thema: Culturele infrastructuur

Infrastructuur is een zeer belangrijke factor binnen de culturele sector. Ruimte, toegankelijkheid, materiaalbeheer en stockage, duurzaamheid, etc. zijn onderwerpen waar heel wat culturele spelers mee bezig zijn. 

RAB/BKO wil de bewustwording hieromtrent nog vergroten bij de sector en hen stimuleren hierop in te zetten (zie ook het thema 'Duurzaamheid'). 

Met het 'overlegplatform Infrastructuur' komen de netwerken tegemoet aan de vraag van infrastructuurverantwoordelijken en technisch directeurs om elkaar beter te leren kennen. Het overleg is eerst en vooral een plaats waar informatie en praktische knowhow over infrastructuurgerelateerde thema’s wordt uitgewisseld

Documentatie

Voorontwerp elektronisch versterkte muziek in openbare inrichtingen | Stand van Zaken

Eind december 2013 publiceerde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een voorontwerp betreffende een reglementering voor elektronisch versterkte muziek in openbare inrichtingen (concertzalen, muziekclubs, openlucht-events maar ook natuurlijk bioscopen, theaterzalen, jeugdhuizen, gemeenschapscentra, …). Het voorontwerp kan je hieronder downloaden.Enkele concertzalen, muziekclubs, theaterzalen en de koepel van de jeugdhuizen kwamen reeds samen om deze tekst te bespreken en vonden het noodzakelijk te reageren. Ze gaan zeker akkoord dat er een normgeving moet komen om gehoorschade te vermijden, maar hebben toch enkele opmerkingen bij de tekst. Aangezien het om alle openbare instellingen gaat, hebben het Brussels Kunstenoverleg en het Réseau des Arts à Bruxelles, na consultatie van de kernleden, deze reactie mee ondertekend. Ook die reactie kan je hieronder downloaden.
Culturele infrastructuur
Documentatie

Brusselse museumraad | Musea en mensen met een beperking. Praktische toegankelijkheidsgids.

In november 2011 organiseerden de vier Belgische museumverenigingen het colloquium over detoegankelijkheid van musea. In opvolging daarvan stellen ze nu 'Musea en mensen met een beperking - Praktische toegankelijkheidsgids' voor, een online-publicatie waarin uitgebreid ingegaan wordt op hoe musea kunnen omgaan met mensen met een beperking. De gids werd samengesteld in samenwerking met Pierre Hériard, culturele consultant van de organisatie 'Atout Culture'.
Culturele infrastructuur
Documentatie

De Standaard | Opnieuw meer kunstgalerieën naar Brussel

De Standaard meldt dat er zich opnieuw meer kunstgalerieën in Brussel vestigen of gevestigd hebben. Een aantal komt uit Antwerpen, andere zijn buitenlandse galerieën die in Brussel een bijhuis openen. De galeriehouders wijzen op de centrale ligging, de betaalbare levensomstandigheden en het specifieke publiek in Brussel. De Fransen Michel Rein en Daniel Templon openden onlangs een bijhuis in Brussel, terwijl NICC, Galerie Kusseneers en Office Baroque van Antwerpen naar Brussel verhuizen of net verhuisd zijn.Lees het volledige artikel 'Kunststad Brussel boomt', De Standaard, maandag 14 oktober 2013.
Culturele infrastructuur
21 22 23 24 25 26 27