Thema: Beleid

RAB/BKO neemt actief deel aan het debat over de toekomst en de ambities van Brussel. De complexe Belgische politieke staatsstructuur zorgt in Brussel voor een erg versnipperd beleid dat voor heel wat uitdagingen staat, ook in de culturele sector. Maar Brussel is veel meer dan een gebied waar twee Belgische gemeenschappen samenwonen; het is een internationale Europese hoofdstad met veel verschillende gemeenschappen die elk (hun) cultuur met zich meedragen. 

Enerzijds ijveren de netwerken voor een cultuurbeleid op maat van Brussel waarin samenwerking een sleutelbegrip is. Acties zoals het Cultuurplan voor Brussel of de Samenwerkingsovereenkomst zetten dit in de verf. Anderzijds kijken RAB/BKO ook over de grenzen van de eigen sector heen en vertolken ze de stem van de culturele sector binnen het Brusselse middenveld. Sinds de laatste federale en regionale verkiezingen, zijn de contacten van RAB/BKO met het beleid enorm toegenomen en deze tendens zet zich verder. RAB/BKO wordt door verschillende overheden ingeroepen als expert in en contactpunt voor de hele culturele sector in Brussel.

Documentatie

BKO | Verkiezingsspecial 2014

Tenzij u de afgelopen weken en maanden zorgvuldig alle contact met de buitenwereld vermeden heeft, weet u dat er op 25 mei belangrijke verkiezingen plaatsvinden. De Europese, federale en deelstatelijke verkiezingen samen op één dag. Het belang van die verkiezingen voor de toekomst van Brussel kan nauwelijks overschat worden. BKO geeft geen stemadvies. Wel willen we graag dat u goed geïnformeerd naar het stembureau gaat. Vandaar deze verkiezingsspecial waarin we een overzicht geven van wat de verschillende partijen (in alfabetische volgorde) te zeggen hebben en beloven over cultuur en/in Brussel. Onderaan deze verkiezingsspecial geven we nog een (niet volledig) overzicht van een aantalinteressante artikels en reportages over de verkiezingen in Brussel. Cultuur & Brussel in de partijprogramma's 2014
Beleid
Documentatie

RAB/BKO + CBM-BMR + CCCB | Persbericht: 'Cultuur in Brussel: een belangrijke stap naar meer samenwerking op beleidsniveau'

Persbericht RAB/BKO + CBM-BMR + CCCB (12/01/2015) Cultuur in Brussel: een belangrijke stap naar meer samenwerking op beleidsniveau Op 12 januari 2015 organiseerden het Brussels Kunstenoverleg (BKO) & het Réseau des Arts à Bruxelles (RAB), de Brusselse Museumraad (BMR) en de Concertation des Centres Culturels Bruxellois (CCCB) in het Museum van Elsene een politiek panel omtrent de vraag “ Culturele samenwerking in Brussel, ook op beleidsniveau?”. Acht beleidsmakers uit vijf verschillende regeringen en colleges gingen er in gesprek over mogelijke samenwerkingen rond cultuur in Brussel, op korte en lange termijn. En dit in aanwezigheid van meer dan 150 directies van Brusselse culturele organisaties.
Beleid Samenwerking
Documentatie

BKO/RAB | Aanbevelingen aan politieke partijen

De afgelopen maanden hebben BKO/RAB, samen met de Brusselse Museumraad en de Concertation des Centres Culturels Bruxellois, een gesprek gehad met de meeste Brusselse politieke kopstukken (Rudi Vervoort (PS), Pascal Smet (sp.a), Christos Doulkeridis (Ecolo), Bruno De Lille (Groen), Brigitte Grouwels (CD&V), Lieven De Rouck (N-VA), Guy Vanhengel (Open VLD) en Vincent De Wolf (MR). Een afspraak met Didier Gosuin (FDF) wordt op dit moment nog vastgelegd). In aanloop naar de verkiezingen van 25 mei 2014 hebben de netwerken hen een nota overhandigd met daarinaanbevelingen voor het culturele beleid in Brussel. Die aanbevelingen kan je hieronder downloaden.
Beleid
1 2 3 4 5 6 7