Standpunt

Standpunt | Taalgebonden schoolvakanties

De afgelopen maanden meldden verschillende leden ons dat de taalgebonden schoolvakanties negatieve gevolgen hadden op hun werking. We kropen in de pen om ons standpunt hierover bekend te maken bij Minister Ben Weyts van de Vlaamse Regering en Minister Caroline Désir van de Franse Gemeenschap.


Geachte heer Minister,

Het schooljaar nadert zijn einde. Dit jaar vielen de vakanties van de Vlaamse scholen niet samen met die van de Franstalige scholen. We stellen vast dat dit ernstige gevolgen heeft voor de Brusselse culturele sector.

De culturele sector heeft net een ongeziene crisis achter de rug. We hoopten dit eerste seizoen zonder verplichte sluitingen opnieuw op kruissnelheid te raken, maar de gespreide schoolvakanties bleken hierbij een hinderende factor.

We hoorden ontevredenheid bij festivals die plaatsvinden in schoolvakanties (Anima), van organisaties die workshops organiseren (Wiels, Zinneke) en van muziek- en beeldende kunstacademies die kinderen ongeacht hun schooltaal samenbrengen.

Andere leden van het Brussels Kunstenoverleg stonden voor aanzienlijke hindernissen bij het plannen van publieksevenementen, zoals vernissages, premières en festivals, tijdens de schoolvakantie van slechts één taalgroep. Geschikte zalen vinden, artiesten boeken en vrijwilligers inplannen…worden een stuk complexer wanneer er rekening moet worden gehouden met verschillende vakantieschema's. Het efficiënt laten verlopen van de interne organisatie van tweetalige teams bleek tevens een uitdaging. Bovendien bemoeilijkten aanpassingen in de dienstregeling van het openbaar vervoer de vlotte verplaatsing van het publiek.

We spreken ons niet uit voor of tegen een van de schoolritmes. Wel stellen we vast hoe de taalgebonden schoolvakanties onze meertalige stad in een onmogelijke spreidstand duwen. Wij geloven in de verbindende kracht van kunst en cultuur, over de taalgrenzen van onze kinderen heen. 

We willen u daarom vragen om in overleg met uw Franstalige collega, en met de expertise van uw adviserende pedagogen, een gelijklopende schoolvakantiekalender voor Brussel uit te rollen.

Met vriendelijke groet,

Melat Gebeyaw Nigussie 

Voorzitter BKO

Karlien Vanhoonacker

Voorzitter BKO  

Brigitte Neervoort                                 

Coördinator RAB/BKO      

     

Politiek & beleid