Werkgroep 20/06

WG Duurzaamheid & Klimaattransitie | Exploring the cracks: wat zijn de sleutels tot echte transitie?

Kunstenaar Christophe Meierhans deelde met ons zijn urgente tekst "Making Art In Times Of Collapse". Tijdens rondetafelgesprekken spraken we over degrowth vanuit een artistiek denkkader. Wat hebben we als sector nodig om de klimaattransitie mogelijk te maken? 


Kunstenaars zijn bij uitstek pioniers in het experimenteren en onderzoeken van praktijken, die zich richten op duurzaamheid en het ontwikkelen van waardekaders die andere en vernieuwende vormen van werken toelaten. Maar evenals de instellingen die hun werk ondersteunen en presenteren, stoten zij keer op keer op obstakels die het de bestaande systeem in de weg lijkt te leggen.

Tijdens de werkgroep Duurzaamheid spraken we over deze blokkades en zochten we naar oplossingen. Christophe Meierhans deelde zijn lecture "Making Art In Times Of Collapse", waarin hij de systemische context waarin de sector opereert ontrafelt en voorstellen doet over wat anders zou kunnen. 

Michael De Cock (directeur KVS), Gosie Vervloessem (kunstenaar), Bre Uwin (kunstenaar) en Alessandro Rancati (EU policy designer voor o.a. The New European Bauhaus) reageerden op de lecture met korte interventies en deelden hun visie op de thematiek.

Was je er niet bij, of lees je graag terug wat er is gezegd tijdens de rondetafels?

  • Verslag van de Engelstalige rondetafel >>>
  • Verslag van de Franstalige rondetafel >>>

Energie & duurzaamheid

Nieuws

Oorlog in Gaza | De cultuursector schreef een open brief aan minister Lahbib en de Belgische regering

De cultuursector schreef een open brief aan minister Lahbib en de Belgische regering. De ondertekenaars eisen de onmiddelijke vrijlating van de Palestijnse theatermakers van het Freedom Theatre in Jenin op de Westelijke Jordaanoever, en alle andere onrechtmatig gevangengenomen Palestijnen. Daarnaast wordt de Belgische staat opgeroepen om zich uit te spreken tegen het apartheidsregime van Israël en de arrestaties. De brief werd inmiddels getekend door ruim tweehonderd kunstenaars en cultuurwerkers.
United Stages