Werkgroep 27/03

ULB & RAB/BKO | Hoe maakt digitalisering de culturele sector inclusiever?

De ULB presenteerde de resultaten van haar onderzoek 'Digi-Tales of Inclusivity' en ging in gesprek over de uitdagingen en oplossingen voor een digitale, inclusieve culturele sector. 


De pandemie zorgde voor een grote verandering in de digitalisering van het cultuuraanbod. Voorstellingen bekeken we thuis in de zetel, een museum bezochten we aan de keukentafel en workshops gebeurden via Zoom. Dankzij deze aanpassingen werd het culturele aanbod ook beter bereikbaar voor mensen met een beperkte mobiliteit of voor mensen die om andere redenen vaak buiten de boot vallen. 

Maar wat is er sinds de heropening van de sector gebeurd met de digitale oplossingen? Heeft de terugkeer naar face-to-face diensten de drempel naar het cultureel aanbod weer verhoogd? Hoe kunnen we live en online kwaliteitservaringen bieden, zonder mensen buiten te sluiten? 

De ULB presenteerde haar resultaten tijdens een plenaire sessie op maandag 27/03 in Beursschouwburg. Daarnaast deelden we tijdens de ronde tafels best practices over een inclusieve sector. 

Herbekijk de presentatie van het onderzoek [FR + NL] >>>

Lees je liever de samenvatting? NL >>> | FR >>>

PV's van de ronde tafels [FR] >>>

Cultuurcommunicatie

Nieuws

Oorlog in Gaza | De cultuursector schreef een open brief aan minister Lahbib en de Belgische regering

De cultuursector schreef een open brief aan minister Lahbib en de Belgische regering. De ondertekenaars eisen de onmiddelijke vrijlating van de Palestijnse theatermakers van het Freedom Theatre in Jenin op de Westelijke Jordaanoever, en alle andere onrechtmatig gevangengenomen Palestijnen. Daarnaast wordt de Belgische staat opgeroepen om zich uit te spreken tegen het apartheidsregime van Israël en de arrestaties. De brief werd inmiddels getekend door ruim tweehonderd kunstenaars en cultuurwerkers.
United Stages