Nieuws

Brusselse cultuurhuizen spreken zich uit over de oorlog in Gaza

De Brusselse cultuurhuizen spreken zich de laatste weken steeds uitdrukkelijker uit over de oorlog in Gaza. 'Het is van de jaren zeventig geleden dat het activisme zo fel speelde in de kunsten', schrijft BRUZZ. Toch staan niet alle neuzen dezelfde kant op. Waar Beursschouwburg en Atelier 210 een duidelijke positie innemen, blijft het bij andere huizen bewust stil.


Onder meer de Ancienne Belgique en KVS kwamen al in het nieuws met banners, een aangepaste programmatie en sociale mediaposts. Andere plekken, zoals Flagey, Wiels, de Botanique en De Munt nemen geen publiek standpunt in, of vragen bijvoorbeeld om meer menselijkheid of humanitair recht. In BRUZZ geven ze hier verschillende redenen voor. Zo zijn sommige huizen gebonden aan neutrale statuten, maar er heerst ook 'de vrees voor onhandigheid' in de communicatie. 'Wij focussen ons liever op een hulpactie voor de slachtoffers, maar pas achteraf', laat de Botanique weten.

'Ik spreek me persoonlijk absoluut uit vóór een staakt-het vuren, maar ik vind dat elk van mijn medewerkers een eigen mening mag hebben,' zegt directeur Pierre Thys van Théâtre National, dat geen gezamenlijk statement bracht. 'Wij nemen wel een duidelijke stelling in via onze programmatie. We hebben het theaterstuk Les monologues de Gaza (op 13 oktober, met getuigenissen van 33 jongeren uit de Gazastrook over eerder Israëlisch geweld, red.) bewust behouden.' Binnenkort krijgen bezoekers er voor de start van toneelstukken ook teksten van Palestijnse en Israëlische auteurs te horen.

Bron: BRUZZ

Lees het artikel in BRUZZ >>>

Oproep 29/11: Wereldwijde voordracht van de Gaza Monologen Ashtar

Het Palestijnse ASHTAR Theater roept acteurs, theatermakers en kunstenaars van over de hele wereld op om op 29 november de Gaza Monologen te lezen. Op deze internationale dag van solidariteit met de Palestijnse bevolking zullen wereldwijd 31 getuigenissen worden voorgelezen van kinderen en jongeren die de oorlog in Gaza in 2008/ 2009 hebben meegemaakt. Hun urgente teksten zijn helaas nog altijd actueel. 

Lees meer over de oproep >>>

United Stages

Nieuws

VG | Nieuwe actieplannen tegen grensoverschrijdend gedrag in de cultuur-, media- en filmsector

Grensoverschrijdend gedrag is een realiteit in diverse sectoren, ook in de cultuur- en mediasector. Ondanks de waardevolle inspanningen die beide sectoren via verschillende actieplannen en bottom-up initiatieven hebben geleverd, is deze strijd echter nog niet gestreden. Daarom lanceerden de minister van Cultuur, de minister van Media en de betrokken sectoren op 29 april 2024 twee nieuwe, sectorspecifieke actieplannen tegen grensoverschrijdend gedrag.