Werkgroep 24/04

RAB/BKO | Ontbijt Meertaligheid: de culturele uitdagingen van een multiculturele stad

In het culturele aanbod is meertaligheid vaker een obstakel dan een bron van inspiratie. Vanuit RAB/BKO willen we daarom graag een platform bieden aan organisaties en artiesten die werken aan een meertalige en inclusieve sector. 


De meerderheid van de Brusselaars spreekt meer dan een taal, maar toch is meertaligheid vaak een bron van onzekerheid en kwetsbaarheid. Daarom gingen we op 24/04 in Les Brigittines tijdens een ontbijt in gesprek met cultuurwerkers uit de verschillende taalgemeenschappen. "Tweetaligheid in Brussel is al lang niet meer enkel Nederlands en Frans." 

Fatima-Zohra Ait El Maâti (Kaaitheater) vertelde over haar rol in de Brusselse Raad voor Meertaligheid en over de BeTalky projectoproepPeter Vandenbempt (Tristero) sprak over de voor- en nadelen van boventiteling en meertalige theatervoorstellingen. 

Het ontbijt Meertaligheid was een eerste ontmoeting tussen organisaties en cultuurwerkers die zich met meertaligheid bezighouden. Vanuit RAB/BKO staat meertaligheid centraal in onze werking en willen we met onze leden werken aan een inclusieve en meertalige sector. 

Lees hier het verslag van de discussie >>>

BeTalky

De Brusselse Raad voor Meertaligheid) lanceerde onlangs een projectoproep voor culturele projecten die meertaligheid bevorderen. Een project dat wordt ingediend moet gericht zijn op het bevorderen en versterken van de meertaligheid in de cultuur. De oproep van BeTalky richt zich tot de culturele sector, zowel organisaties als individuele artiesten. Er wordt voor de oproep 200.000 euro voor het begrotingsjaar 2023 uitgetrokken. Organisaties kunnen aanvragen indienen tot 30.000 euro. De projecten moeten uiterlijk op 15 mei 2023 worden ingediend. 

Lees meer over de oproep van BeTalky >>>

Meertaligheid