14/11/2023

RAB/BKO & Théâtre National | 14/11/2023 | Debat: cultuur zonder prijskaartje: voor of tegen?

RAB/BKO en het Théâtre National organiseerden een namiddag van reflectie en debat over de financiële toegankelijkheid van het Brusselse cultuuraanbod. 


Er wordt vaak gezegd: 'als iets gratis is, heeft het geen waarde'. Maar in deze tijden van economische crisis kan de prijs van een ticket een drempel vormen voor cultuurparticipatie. Daarom experimenteren steeds meer Brusselse cultuurhuizen met concepten zoals gratis toegang, vrije bijdrage, 'pay what you can' en verschillende soorten 'passen' om cultuur toegankelijker te maken voor iedereen.

Maar de prijs is niet de enige factor die meespeelt. Geografische toegankelijkheid, tijdstippen van evenementen, informatieverspreiding en de diversiteit van het culturele aanbod spelen allemaal een cruciale rol in het motiveren of ontmoedigen van mensen om deel te nemen aan het rijke culturele leven van Brussel.

Panelgesprekken

Panel 1 - Meningen over vrije toegang: uiteenlopende ervaringen > Uitwisseling over de verschillende praktijken van gratis en/of gereduceerde tarieven met Jacques Remacle (Arts & Publics), Guy de Bellefroid (Visit Brussels), Thibaut Quirynen (Cineville) en Laurence Adam (Article 27).
> Moderatie: Emilie Garcia Guillen (La Pointe).

Panel 2 - Tarieven in de podiumkunsten: analyse van de standpunten > Opening met een interview met Bernard Breuse en Stéphane Olivier over 'Là Maintenant', het laatste stuk van Transquinquennal dat gratis geprogrammeerd wordt in TN. > Vervolg over tarieven in de podiumkunsten, met participatie van Isabelle Collard (Théâtre National), Nadia Verbeeck (KVS), en Caroline Van der Linden (Muziekpublique).
> Moderatie: Emilie Garcia Guillen (La Pointe).

Herlees het verslag van de twee panelgesprekken [FR] hier >>>

Georganiseerd door: RAB/BKO en Théâtre National.

De voertaal van deze activiteit was Frans.

Diversiteit & inclusie

Nieuws

Oorlog in Gaza | De cultuursector schreef een open brief aan minister Lahbib en de Belgische regering

De cultuursector schreef een open brief aan minister Lahbib en de Belgische regering. De ondertekenaars eisen de onmiddelijke vrijlating van de Palestijnse theatermakers van het Freedom Theatre in Jenin op de Westelijke Jordaanoever, en alle andere onrechtmatig gevangengenomen Palestijnen. Daarnaast wordt de Belgische staat opgeroepen om zich uit te spreken tegen het apartheidsregime van Israël en de arrestaties. De brief werd inmiddels getekend door ruim tweehonderd kunstenaars en cultuurwerkers.
United Stages