Atelier 18/04

RAB/BKO, Cultureghem & La Bellone | Cocreatie met publieken: wat zijn de uitdagingen en toekomstperspectieven?

Tijdens deze workshop discussieerden kunstenaars, culturele organisatoren en publieksbemiddelaars over de werkwijze, valkuilen en mogelijke dissonantie tussen het discours van inclusie en de realiteit van artistieke praktijken. 


Het atelier Cultuur & Inclusie is een eerste activiteit van het label United Stages sinds het is geïntegreerd in RAB/BKO en werd georganiseerd in samenwerking met Cultureghem en La Bellone.

Cultureghem is een plaats van ontmoeting en uitwisseling voor alle Brusselaars waar cocreatie in het DNA van de organisatie zit. Drie vrijwilligers van het cultureel comité van Cultureghem gaven een rondleiding over de site en deelden hun ervaringen en ideeën over inclusie. Het bezoek aan de site werd gevolgd door een discussie met Oscar Briou (Recyclart), Nicolas Mouzet Tagawa (regisseur) en Vital Schraenen (MetX). 

"We hoeven niet alles samen te creëren, maar iedereen die meedoet, moet 'eigenaar' van het project zijn."
Vital Schraenen (MetX)

Lees hier het verslag van de discussie [pdf] >>>

Over UNITED STAGES

De culturele sector maakt zich grote zorgen over de schrijnende sociale verschillen in de stad. UNITED STAGES werd in 2017 opgericht vanuit de wens om een gemeenschappelijk cultureel front te vormen voor kwesties van sociale rechtvaardigheid en migratie. Vandaag verenigt UNITED STAGES 55 leden die zich bezighouden met bredere onderwerpen, maar altijd gerelateerd aan migratie, diversiteit en inclusie. 

Onder haar activiteiten: organisatie van opleidingen, werkgroepen en rondetafelgesprekken, acties voor fondsenwerving en voedselinzameling, gezamenlijke kunstprojecten, monitoring van sociaal rechtvaardigheids- en migratiebeleid... Om onze kennis en ervaring te bundelen, wordt UNITED STAGES volledig opgenomen in RAB/BKO. Met de integratie van het label staat solidariteit centraal in onze activiteiten. 

Wil je betrokken worden bij onze activiteiten over solidariteit en inclusie, of meer weten over het label UNITED STAGES? 

> Neem dan contact op met Keisha Strano (coördinatrice UNITED STAGES) > keisha@rabbko.be

United Stages Diversiteit & inclusie

Nieuws

Oorlog in Gaza | De cultuursector schreef een open brief aan minister Lahbib en de Belgische regering

De cultuursector schreef een open brief aan minister Lahbib en de Belgische regering. De ondertekenaars eisen de onmiddelijke vrijlating van de Palestijnse theatermakers van het Freedom Theatre in Jenin op de Westelijke Jordaanoever, en alle andere onrechtmatig gevangengenomen Palestijnen. Daarnaast wordt de Belgische staat opgeroepen om zich uit te spreken tegen het apartheidsregime van Israël en de arrestaties. De brief werd inmiddels getekend door ruim tweehonderd kunstenaars en cultuurwerkers.
United Stages