Nieuws

Oorlog in Gaza | De cultuursector schreef een open brief aan minister Lahbib en de Belgische regering

De cultuursector schreef een open brief aan minister Lahbib en de Belgische regering. De ondertekenaars eisen de onmiddelijke vrijlating van de Palestijnse theatermakers van het Freedom Theatre in Jenin op de Westelijke Jordaanoever, en alle andere onrechtmatig gevangengenomen Palestijnen. Daarnaast wordt de Belgische staat opgeroepen om zich uit te spreken tegen het apartheidsregime van Israël en de arrestaties. De brief werd inmiddels getekend door ruim tweehonderd kunstenaars en cultuurwerkers.


"Wij, theatermakers, culturele spelers, dansers, beeldend kunstenaars, dragers van woorden, van muziek. Wij zeggen: GENOEG! En dat doen we al een tijdje. Hoe machteloos we ons ook voelen, we verenigen ons. Op de eclectische, heterogene manier die eigen is aan het kunstenveld. We organiseren en steunen wakes voor Palestijnse slachtoffers, nemen deel aan demonstraties die oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. We verenigden ons om de monologen van het Ashtar Theatre uit 2010 opnieuw overal te lande te brengen. Artists4Palestine bezette de KVS en schudde velen uit de culturele sector wakker. En nu eisen wij de onmiddellijke vrijlating van deze theatermakers, vrienden van velen van ons, collega’s van velen van ons, gelijkgestemde zielen. Wij eisen de onmiddellijke vrijlating van alle onrechtmatig gevangengenomen Palestijnen. Wij eisen dat de Belgische staat druk uitoefent op Israël en haar apartheidsregime en zich uitspreekt tegen deze arrestaties. Zij hebben niets gedaan."
Meer dan 18.000 Palestijnse mensen zijn vermoord, waarvan duizenden kinderen. Zij hebben niets gedaan. Spreken we werkelijk nog van een 'conflict'? Alsof twee partijen het een beetje moeilijk hebben met elkaar? Hoe lang nog? Hoeveel nog? Hoeveel kinderen, hoeveel onschuldige burgers, hoeveel families moeten nog verdreven, vernederd, beroofd, vermoord worden vooraleer de diplomatie overboord gegooid wordt en een volkerenmoord met naam genoemd wordt? Wij eisen een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren.
Genoeg. Zij hebben niets gedaan."

De brief ondertekenen kan via deze link.

De brief werd gepubliceerd in De Morgen. Je leest de publicatie hier.

Artist4Palestine organiseerde op donderdag 21/12 een online meeting om de balans op te maken van acties in de sector zoals BACBI*, AFZ* en Ligne Verte. 
Een eerste uitnodiging aan de culturele sector voor een collectieve ondertekening van de BACBI wordt voorgesteld voor 11 januari 2024. Dit zal ook een gelegenheid zijn om diegenen te informeren die meer informatie nodig hebben voordat ze zichzelf of hun organisatie engageren. 

Als je meer wilt weten over de bijeenkomst op 11 januari, neem dan contact op met Keisha Strano (coördinator United Stages) > keisha@rabbko.be

*BACBI, of Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) tegen Israël, is een internationale beweging van economische, culturele en academische boycots gericht op het uitoefenen van politieke druk op Israël voor zijn beleid ten opzichte van de Palestijnen, totdat het de internationale wetgeving en de rechten van de Palestijnen respecteert.

*Apartheid Free Zone: De Apartheid Free Zone campagne promoot het creëren van ruimtes voor proactieve solidariteit met het Palestijnse volk. Geïnspireerd door de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika, probeert de Apartheid Free Zone (AFZ) campagne de creatie aan te moedigen van ruimtes die vrij zijn van Israëlische apartheid, inclusief kolonialisme van nederzettingen en militaire bezetting, die het Palestijnse volk onderdrukt.

United Stages

Nieuws

VG | Nieuwe actieplannen tegen grensoverschrijdend gedrag in de cultuur-, media- en filmsector

Grensoverschrijdend gedrag is een realiteit in diverse sectoren, ook in de cultuur- en mediasector. Ondanks de waardevolle inspanningen die beide sectoren via verschillende actieplannen en bottom-up initiatieven hebben geleverd, is deze strijd echter nog niet gestreden. Daarom lanceerden de minister van Cultuur, de minister van Media en de betrokken sectoren op 29 april 2024 twee nieuwe, sectorspecifieke actieplannen tegen grensoverschrijdend gedrag.