Agenda

SamenDurable | Workshop duurzame voeding: Brusselse inspiratie en praktische handvatten

Kom luisteren en doe ideeën op tijdens deze inspirerende workshop rond duurzame voeding bij Cultureghem in Anderlecht.Verwacht je aan praktische tips rond plantaardig eten en inspirerende Brusselse verhalen, gaande van een solidair restaurant tegen voedselverspilling tot stadslandbouw op het dak van de Slachthuizen.


We openen de dag met ProVeg vzw (voorheen EVA vzw). 
ProVeg International is de eerste internationale organisatie die zich specifiek inzet voor plantaardige voeding. Hun doel? Tegen 2040 de wereldwijde consumptie van dierlijke producten halveren.

Naast het delen van bronnen en tools gaan Loïck Labat en Hannelore Allary dieper in op de vragen:

  • Waarom meer plantaardig koken en eten? Het belang van het plantaardige aspect in termen van duurzaamheid en de voordelen voor iedereen
  • Hoe communiceer je met verschillende doelgroepen over plantaardig eten? Praktische tips en tricks
  • Hoe beter en vaker plantaardig koken? Toepasbaar voor zowel catering, kantines, koken in workshops of thuis 

Deze sessie zal interactief zijn; we krijgen de gelegenheid om samen te discussiëren over de uitdagingen, kansen en goede praktijken die specifiek zijn voor de aanwezige organisaties, zodat iedereen kan vertrekken met een aantal concrete ideeën.

Daarna neemt ‘Master of the Grounds’ Philippe de Bont ons op sleeptouw door Cultureghem, een broedplek van mogelijkheden. Hun doel is het ontwikkelen, inspireren en co-creëren met zoveel mogelijk mensen in Brussel. Via deze rondleiding ontdekken we hun projecten rond duurzame voeding, namelijk Kookmet, Collectmet en Dreamkitchen.

Tenslotte worden we door Maarten Dieryck, coördinator van BelAkker rondgeleid op één van hun 4 stadsakkers, namelijk L'abattoir op het dak van de Slachthuizen, naast Cultureghem.
BelAkker is het stadslandbouw-project van Groot Eiland, een organisatie die via opleidingen Brusselaars en bewoners uit de rand die ver van de arbeidsmarkt staan de kans biedt om hun competenties, creativiteit en talenten te ontplooien.
Het planten, wieden en oogsten gebeurt met de hulp van medewerkers in arbeidszorg of in werkervaringstraject. Met cargofietsen brengen ze de oogst naar de klant.

Programma

09u00 Onthaal 
09u30 Workshop ProVeg
10u30 Rondleiding Cultureghem
11u30 Rondleiding BelAkker
12u30 Lunch
13u30 Einde

Praktisch

We spreken af bij Cultureghem, Ropsy Chaudronstraat 24/48 in 1070 Anderlecht. Cultureghem is gelegen op 4 minuten stappen van metrostation Clémenceau of 15 minuten stappen vanaf het Noordstation.
Deze dag wordt volledig tweetalig gegeven, in het Nederlands en het Frans. Indien je graag extra vertaling wenst, laat het ons gerust weten.
Na de workshop en rondleidingen proeven we samen van de vegetarische keuken van Dreamkitchen, de solidaire keuken van Cultureghem.

Dit evenement is een samenwerking tussen SamenDurable en Pulse Transitienetwerk. SamenDurable is een initiatief van de Brusselse cultuurnetwerken RAB/BKO, Brussels Museums, La Concertation, in nauwe samenwerking met EventChange en Pulse Transitienetwerk. SamenDurable wordt gesteund door de Nationale Loterij, de Stad Brussel en Cultuur Culture (Vlaamse Gemeenschap en Fédération Wallonie-Bruxelles).

Voor wie is deze workshop?

Iedereen is welkom. Ben je benieuwd naar praktische handvatten en het belang van het plantaardige aspect in termen van duurzaamheid, wil je graag meer weten over acties rond voedselverspilling of over stadslandbouwprojecten, schrijf je dan zeker in. Het belooft een gevarieerde en boeiende dag te worden!
Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht. De plaatsen zijn beperkt.
Donderdag 13 juni om 16u00 sluiten we de inschrijvingen af.

De doelgroep van de praktijksafari’s van Pulse Transitienetwerk zijn professionals en vrijwilligers van de geprofessionaliseerde Vlaams erkende organisaties die binnen hun organisatie bezig zijn met het thema duurzaamheid. 
Behoor je niet tot deze doelgroep, dan ben je nog steeds welkom. Je deelname blijft waardevol en verrijkend, maar wees ervan bewust dat de focus van deze bijeenkomst ligt op het duurzaamheidsbeleid van de Vlaams erkende organisaties.

SCHRIJF JE IN

Energie & duurzaamheid

Praktische info

20 jun. 2024

Wanneer? Donderdag 20 juni, van 09:30 > 13:30

Waar? Cultureghem, Ropsy Chaudronstraat 21, Anderlecht

Schrijf je in