Agenda

RAB/BKO & BePax | Work in Progress | Inleidende sessie over antiracisme

Graag nodigen we je uit voor de eerste sessie van onze anti-racisme vorming "Work in Progress", een initiatief voor de culturele sector. Deze eerste sessie, in samenwerking met BePax, vindt plaats op 15 februari van 9 tot 12 uur.


De ochtend is gewijd aan het verkennen van de fundamentele concepten van antiracisme, met bijzondere aandacht voor inclusie, diversiteit en de strijd tegen discriminatie binnen de sector. We zullen de basis leggen voor de thematische sessies die in de loop van de opleidingscyclus zullen plaatsvinden. BePax, een partner in deze sessie, zal zijn expertise inbrengen door te focussen op het begrip sudalisme, de eerste stap naar een dieper begrip en geëngageerde actie.

Het begrip "sudalisme" beschrijft de reflex van veel westerlingen om systematisch kritiek te leveren op elke culturele realiteit of kennis die buiten het Westen wordt waargenomen of die verband houdt met het zogenaamde "Zuiden".

Jérémie Piolat (PhD in politieke en sociale wetenschappen aan de UCLouvain, antropoloog en Bepax-onderzoeker en -begeleider) zal het hebben over de West-Europese tendens om niet-westerse culturen, opvattingen en knowhow vaak te veroordelen, en ons uitdagen om racisme te zien als een systemische dynamiek die invloed heeft op alle westerse samenlevingen. Hij bevraagt het idee van de-eurocentrering.

Programma

  • 9u: onthaal met koffie
  • 9u20: participatieve presentatie door Jérémie Piolat: "Systemisch racisme en de verbeelding die het in stand houdt zichtbaar maken en deconstrueren".
    powerpoint, podcastfragmenten, gegevens en analyses uit verschillende onderzoeksbronnen
  • 11u15: discussie op basis van vragen uit het publiek

Evenement in het kader van de vormingscyclus WIP

Inschrijven gewenst >>>

Work in Progress is een initiatief van RAB/BKO en wordt gesteund door la Fédération Wallonie Bruxelles. 

Diversiteit & inclusie

Praktische info

15 feb. 2024

Wanneer? Donderdag 15 februari van 09:00 > 12:00 

Waar? Zinnema, Veeweydestraat 24 - 26 

Taal: Frans

Ik schrijf me in