Agenda

SamenDurable | Wat is de rol van de culturele sector binnen het Donutmodel?

Op 13 november is Global Donut Day. Wij nodigen iedereen met interesse in het Donut-model uit voor de presentatie van het Brusselse Donut Portret, het resultaat van een onderzoek naar de toepassing van dit model op Brussel. Aansluitend zetten wij ons samen om te reflecteren over de rol van de culturele sector binnen deze theorie en haar praktische toepassing. Je bent uitgenodigd om de presentatie in de namiddag samen te volgen en eerste ideeën uit te wisselen.


Wat is de Donut?

De Donut is de visuele voorstelling van twee grenzen die we vandaag absoluut in acht moeten nemen: de sociale ondergrens en de ecologische bovengrens. Tussen die twee uitersten bevindt zich de leefbare ruimte van onze samenlevingen, gekenmerkt door sociaal rechtvaardige en ecologisch veilige economieën. Die theorie werd ontwikkeld door de Britse econoom Kate Raworth, gewijd aan de sociale en milieu-uitdagingen van de 21ste eeuw.

In Brussel werden in 2020/21 de eerste stappen van de toepassing van het Donut-model op het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gezet. De presentatie op 13 november presenteert de onderzoeksresultaten van dit participatieve traject (meer dan 300 burgers die hieraan meewerkten) en kijkt naar de toekomst van de transitie door deze lens.

Wat is de rol van cultuur in de Donut? 

De culturele sector kreeg binnen dit model nog geen eigen rol toebedeeld. Toch spelen we die wel. In de komende maanden willen we - samen met het onderzoeksteam, de overheid en andere actoren - bekijken hoe de sector zich in dit model kan inschrijven. 

Na de presentatie vindt een ronde tafel gesprek plaats waarin we hierover eerste ideeën uitwisselen. Mocht je hierbij willen zijn, schrijf je hier in en vermeld bij 'comment' RABBKO. 

Programma

14:00 > 15:30 Presentatie van de Donut

15:30 > 16:30 Nagesprek met Katrien Reist en aanwezigen uit de cultuursector

Online: Mocht je in de namiddag niet aanwezig kunnen zijn, is het ook mogelijk om van 10:00 > 13:00 online de presentatie van de Donut te volgen. 

Taal: De presentatie van de Donut is in het Engels. Tijdens het nagesprek kun je je uitdrukken in de taal van jouw voorkeur (NL of FR).

Check het volledige programma >>>


Meer informatie over de Donut in het algemeen >>>

Meer informatie over de Brusselse Donut >>>

Publicaties van Brussels Donut >>>


Geïnteresseerd in duurzaamheid en voeding? Check dan zeker het atelier over voeding van Donut Brussels op 20/11 [FR] >>>

Energie & duurzaamheid

Praktische info

13 nov. 2023

Wanneer? 13 november van 14:00 > 16:30

Waar? ICHEC, campus Montgomery, Brussel

Ik schrijf me in