Agenda

RAB/BKO | Meertaligheid | Ontbijt & presentatie Brusselse taalbarometer

Deze sessie presenteert de resultaten en vaststellingen van de 5e editie van de Brusselse Taalbarometer, een wetenschappelijk en genuanceerd rapport dat het taalgebruik in Brussel en de Rand in kaart brengt. Vanuit de invalshoek cultuur bespreken we wat we kunnen leren uit de Taalbarometer, en of de huidige plaats die meertaligheid krijgt binnen culturele organisaties en praktijken de resultaten weerspiegelt.


De Brusselse Taalbarometer is zowel een kaart als een spiegel, die al 5 edities een scherp beeld geeft van het taalgebruik in Brussel en de evolutie ervan. Sinds 2001 neemt onderzoeksgroep BRIO elke 5 à 6 jaar ongeveer 2500 interviews af bij mensen van Brussel en de Rand, over taalgebruik in diverse contexten: dagelijkse leven, school, werk, officiële instanties... De conclusies van die gesprekken worden samengebracht in een rapport: de Taalbarometer.

De Taalbarometer is van grote waarde voor al wie zijn inzichten in meertaligheid wil vergroten, maar is ook een kostbare tool voor beleidsmakers op alle niveaus... én voor de culturele sector: geven we meertaligheid een plaats op de manier waarop die in de stad leeft? Hoe kunnen we daar naartoe groeien? Mathis Saeys, coördinator van het onderzoek, gidst ons op 11 juni door de resultaten van de kersverse Taalbarometer 5 voor, met speciale aandacht vanuit de invalshoek cultuur.

Te gast: Mathis Saeys (BRIO, VUB)

Programma

  • 9u     Onthaal met croissants
  • 9u30   Presentatie door Mathis Saeys (BRIO, VUB)
    Evolutie van de Brusselse meertaligheid, vaststellingen uit de resultaten van Taalbarometer 5, Q&A en uitwisseling van ervaringen rond meertaligheid in communicatie, publiekswerking, enz.
  • 11u    Einde

Deze sessie staat open voor alle professionals in de culturele sector die geïnteresseerd zijn in de Brusselse meertaligheid en/of die een plaats wil geven binnen zijn of haar praktijk.

Meertaligheid

Praktische info

11 jun. 2024

Wanneer? Dinsdag 11 juni van 9:00 > 11:00

Waar? Needcompany, Gabrielle Petitstraat 4, 1080 Molenbeek

Talen: NL & FR

Inschrijven