Agenda

Pulse Transitienetwerk | Duurzaam Digitaal: schrijf je nu in voor de werksessies

Pulse Transitienetwerk, Cultuurconnect en Sociaal Fonds Podiumkunsten slaan de handen in elkaar voor het project ‘Duurzaam Digitaal’. De ecologische en sociale impact van de digitalisering is voor veel cultuurorganisaties nog onbekend. Ze organiseren verschillende activiteiten die jou helpen om jouw organisatie duurzaam digitaal te maken. 


16/04 | Duurzaam digitaal integreren in jouw organisatie: visie en impactplan

In deze sessie krijg je een inspirerend kader om een visie te ontwikkelen rond digitale duurzaamheid, je maakt onder meer kennis met het begrip Twin Transition waarbij de duurzame en digitale transitie elkaar versterken. Daarnaast leer je om met een impactplan keuzes te maken en jouw concrete acties rond digitale duurzaamheid aan je algemene duurzaamheidsstrategie te koppelen.

Experts: 

  • Ines Vanlangendonck (Kamon), technologie-experte, behaalde een certificaat Sustainability Leadership van Cambridge University. Ze bedenkt digitale oplossingen voor duurzame diensten en bedrijfsprocessen en is bestuurder van orkest Anima Eterna, was digitaal adviseur crisisbegeleiding voor Cultuurloket.be en deelt haar digitale kennis regelmatig met de culturele sector.
  • Laure Weckx (Statik), Statik is een Leuvens digitaal bureau dat impactvolle initiatieven versterkt. Ze bedenken en bouwen digitale strategieën, producten en websites met een absolute focus op gebruiksgemak en duurzaamheid. Als B Corp geloven ze in business as a force for good, en de kracht van partnerschappen. Wie dat ook gelooft, is geweldig welkom.

02/05 | Praktische handvatten voor een duurzame digitale organisatie 

Digitale data, online verkeer en online samenwerken hebben een ecologische impact. Ook het gebruik van hardware, software of het opslaan van archieven en het ontwikkelen van een digitaal aanbod belasten onze planeet. Toch kan de culturele sector niet achterblijven in de digitale samenleving. In deze sessie krijg je praktische tips om duurzaam te werken met digitale middelen. 

Experts: 

  • Else Laura Rademaker (DEN), Else Laura Rademaker werkt al meer dan 20 jaar bij DEN kennisinstituut cultuur & digitale transformatie in Den Haag. Als kennisbeheerder richt ze zich op kennisdeling over onderzoeken, trends en actuele ontwikkelingen in de culturele sector. Else Laura is gespecialiseerd in het thema ecologische duurzaamheid binnen de digitale transformatie van cultuur. Digitaal is niet meer weg te denken uit onze samenleving - dus ook niet uit de cultuursector - en heeft ook impact op het milieu. Juist daarom is het belangrijk dat culturele organisaties bewuste, duurzame keuzes maken in hun digitale strategie. De duurzame en digitale transformatie zijn twee veranderprocessen die met elkaar samenhangen; een ‘twin transition’.
  • Sara Michielsen (ISIT-BE - Belgian Institute for Sustainable IT), is coördinator voor communicatie en administratie bij ISIT, een denk- en doetank met als doel om Belgische bedrijven, organisatie en individuen te helpen bij hun digitale transitie en tegelijkertijd de ecologische en sociale voetafdruk van hun IT-diensten en -gebruik te verkleinen. 

28/05 | Je online communicatie duurzaam maken

De opbouw van jouw website, het versturen van nieuwsbrieven, contentontwikkeling en andere online communicatie kunnen in meer of mindere mate vervuilend zijn. Tijdens deze sessie leer je hoe je met een aantal eenvoudige ingrepen je ecologische voetafdruk kan verkleinen.  In deze sessie behandelen we ook de ethische aspecten bij het gebruik van de grote BigTech communicatieplatformen (Instagram, Facebook, Youtube,...).

Experts:

Wholegrain Digital (spreker wordt nog medegedeeld)

19/09 | Sociale impact van digitaal - iedereen mee

Heeft jouw publiek of personeel moeite met sommige aspecten van digitalisering? Tegen welke problemen loopt jouw organisatie aan? En hoe kan je digitale middelen inzetten om zoveel mogelijk mensen te bereiken? In deze sessie komen de basisprincipes van inclusie aan bod. Experts: worden later aangekondigd

Praktisch Locatie voor de eerste sessie: Herman Teirlinckgebouw in Brussel op de site van Tour & Taxis. Routebeschrijving De andere locaties worden nog medegedeeld.

Duur: 9u30 tot 12u30 (met aansluitend broodjeslunch)

Inschrijven is gratis en kan voor één of meerdere sessies via volgende link: https://forms.gle/4fdj1osjhQsvPZe58 

Energie & duurzaamheid

Praktische info

16 apr. 2024
-
19 sep. 2024

Wanneer? De werksessies vinden plaats tussen 16/04 en 19/09

Waar? Meerdere locaties

Taal: De werksessies worden gehouden in het Nederlands.

Inschrijven