Agenda

Perspective Brussels | Bijeenkomst "Kunst in de Openbare ruimte"

Het uitgangspunt van de bijeenkomst is de ontwikkeling van een visie op kunst in de openbare ruimte. Je bent uitgenodigd om deel te nemen aan een eerste zitting op woensdag, 22 mei 2024 vanaf 9:30u bij Perspective Brussels. Het is een gezamenlijk initiatief van de Gewestelijke Ontwikkelingscommissie en van de cel “Kunst in de Openbare ruimte” van de Stad Brussel.


Om dit vraagstuk goed aan te pakken en het niet te reduceren tot het (louter) plaatsen van kunstobjecten in de openbare ruimte, moeten we kijken naar de vormgeving van en in de openbare ruimte. Dit roept vragen op over de kwaliteit van stedelijke planning. Deze benadering vermijdt dat het probleem gereduceerd wordt tot de huidige praktijk, die voornamelijk bestaat uit het eerst nadenken over de openbare ruimte en dan pas nadenken over de integratie van een kunstwerk. Het doel is om een visie te ontwikkelen die een artistieke interventie integreert in het architecturale of stedenbouwkundige project.

De vraagstelling bevat verschillende elementen:

  • het beheer van objecten in de openbare ruimte: een beoordeling van de huidige planningspraktijken. Wat zijn de planningskaders/praktijken? Waar houdt het op? Welke ongeplande objecten worden achteraf toegevoegd? Welke controle-instrumenten worden gebruikt om te zorgen voor samenhang in de algehele esthetiek van de openbare ruimte? Hoe kan dit in het algemeen worden verbeterd? 

b) Kunst in de openbare ruimte: discussie over de functie van kunst. Wat is de specifieke positie van een kunstobject in de openbare ruimte? Is het "onderdeel" van het project of is het "gerelateerd" aan de rest? Moet het in harmonie zijn of in dialoog? 
Wat is de rol van kunst in de openbare ruimte? Welke disciplines hebben een plaats in de openbare ruimte? Wat voor soort bemiddeling voor wat voor soort publiek? 

c) Verbetering van de stedenbouw. Hoe kunnen stedenbouw en artistieke keuzes beter op elkaar worden afgestemd? Hoe kunnen we nadenken over stedelijke planning in een concrete context (buurt, omringende cultuur, sociale praktijken, schaal van de ruimte, enz.) Welke houding moeten we aannemen ten opzichte van stedelijke kunst, tijdschema's, coproducties, artistieke vrijheid, enz. Welke interacties moeten we ontwikkelen met stedelijke kunst, tijdskaders, samenwerkingen en coproducties? Zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in de openbare ruimte?

Deze vraagstelling kwam voort uit de oprichting van een eenheid stedelijke kunst binnen de dienst stadsontwikkeling van de Stad Brussel. Het doel van deze eenheid is de aanwezigheid van hedendaagse kunst in de stad te stimuleren en de kwaliteit en het functioneren van de openbare ruimte te onderzoeken, kwesties die ook van belang zijn voor de Gewestelijke Ontwikkelingscommissie (Gewestelijke Ontwikkelingscommissie - GOC) en Prospect.

Daarom heeft de GOC besloten om er een nieuw Prospect-project van te maken. 

Er is besloten:

  • Te beginnen met een open seminarie in mei 2024;
  • Om vervolgens een gemengde commissie op te richten bestaande uit leden van de GOC en leden van de stedelijke kunstcommissie van de Stad Brussel aangevuld met mensen uit de andere gemeenten, administraties en andere kunstsectoren die mogelijk geïnteresseerd zijn in het onderwerp.

Het doel van dit proces is ook om invloed uit te oefenen op het project Brussel 2030.

Het is de bedoeling om in de nabije toekomst (vóór de gemeenteraadsverkiezingen en vóór de indiening van de B2030-aanvraag) een eerste rapport af te leveren.

Programma workshop van 22 mei 

  • 09:30 - Ontvangst
  • 10:00 - Inleiding Eric Corijn (CRD-Prospect): Welke plaats voor de kunst in de stedenbouw?   
  • 10:30 - Carine Fol (Stad Brusse): Wat is het plan in Brussel?  
  • 10:45 - Adrien Grimmeau (Curator ISELP): Situatie van kunst in publieke ruimte in Brussel 
  • 11:15 - Vragen en discussie
  • 12:00 - Drie rondetafels in werkgroepen 
  • 13:00 - Lunch

We hopen U talrijk te mogen verwelkomen voor deze inspirerende gedachtenwisseling. Graag Uw aanwezigheid melden bij hvanderborght@perspective.brussels.

Culturele infrastructuur

Praktische info

22 mei 2024

Wanneer? Woensdag 22 mei van 09:30 > 13:00

Waar? Perspective Brussels, Naamsestraat 59, 1000 Brussel

Inschrijven via mail