Agenda

RAB/BKO & BeTalky | Dag van de Meertaligheid | Debat: kunstenaars over meertaligheid

Op zaterdag 23 september is iedereen de hele dag welkom in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement, voor de Brusselse Dag van de Meertaligheid. Thema dit jaar is Cultuur. Het wordt een boeiende dag met stevige debatten, artistieke prestaties en nog enkele mooie verrassingen. In dit kader RAB/BKO organiseert een ontmoeting tussen anders- en meertalige kunstenaars.


Tijdens de Brusselse Dag van de Meertaligheid onderzoeken we hoe kunstenaars de talen die ze spreken gebruiken als onderwerp of artistieke vorm in hun praktijk. We willen begrijpen of de keuze voor een bepaalde taal een bewuste keuze is, of dat het een vanzelfsprekendheid is wanneer je een polyglot bent. Ook de impact van de klank en de plasticiteit van een taal op het artistieke resultaat komt aan bod.

Te gast zijn o.a. Blu Samu (zangeres), Meggy Rustamova (beeldend kunstenaar), Ahilan Ratnamohan (theatermaker) en Sulaiman Addonia (schrijver). Het debat wordt gemodereerd door Eva Kamanda (actrice en presentatrice). 

> van 14u15 tot 15u, in het Brussels Parlement (Lombardstraat 69, 1000 Brussel). 

Gesprek in het Engels en Nederlands.

Deelnemen is gratis, inschrijven wenselijk maar niet verplicht.

Ik schrijf me in


Blu Samu (pseudoniem van Salomé Dos Santos, Borgerhout, 1995) is een Portugees-Belgische zangeres en rapster. Ze koos deze artiestennaam omdat ze houdt van de kleur blauw. ‘Blu’ is volgens haar al te vaak gebruikt binnen de muziekwereld, daarom wou ze er nog iets aan toevoegen. Als grote fan van de Japanse cultuur kwam ze terecht bij samourai, afgekort samu. De muziek van Blu Samu bestaat uit een mengeling van hiphop, soul, Braziliaanse muziek en funk. Haar teksten wisselen af tussen het Nederlands, Engels en Frans. Dus voluit meertalig!

Meggy Rustamova werd in 1985 geboren in Tbilisi (Georgië) en woont en werkt in Sint-Niklaas. Ze studeerde aan het KASK in Gent en de Universität der Künste in Berlijn, gevolgd door de postgraduaatopleiding van het HISK in Gent. Haar werk omvat fotografie, video, installatie en performance en kenmerkt zich door een poëtische kijk op de relatie tussen individueel en collectief geheugen en tussen taal als communicatiemiddel en als visueel vocabularium. Meggy Rustamova zoekt naar manieren om hedendaagse maatschappelijke tendensen en kwesties te vertalen in haar eigen werk. Recente tentoonstellingen: FOMU (2023), M Leuven (2021), S.M.A.K. (2019), e.a.

Ahilan Ratnamohan is een performance kunstenaar die cross-disciplinair werk maakt met onconventionele vormen en performers. Hij laat zich inspireren door sport, film en taalkunde. In zijn recentste stuk "Une traduction infidèle" ontleedt hij zijn complexe relatie met het Frans. De voorstelling ging in mei 2023 in première in La Balsamine, in het kader van het Kunstenfestivaldesarts. 

Sulaiman Addonia is een Eritrees-Ethiopisch-Britse schrijver. Zijn debuut Als gevolg van liefde (2010), werd genomineerd voor de Commonwealth Writers' Prize en vertaald in meer dan 20 talen. In Stilte is mijn moedertaal (2018) vertelt hij over zijn ervaring als minderjarige vluchteling en de talen die hij onderweg leerde, van Eritrea tot Soedan, van Saoedi-Arabië tot Engeland. De laatste jaren woont en werkt hij in Brussel.

Eva Kamanda is actrice en presentatrice. Ze werd geboren in Brussel. Samen met Kristof Bohez schreef ze Een verzwegen leven (2022), over de zoektocht naar het levensverhaal van haar Congolese overgrootvader, die zich begin twintigste eeuw als nieuwkomer in Brussel vestigde.

Meertaligheid

Praktische info

23 sep. 2023

Wanneer? Zaterdag 23 september van 14:15 > 15:00

Waar? Brussels Parlement, Lombardstraat 69, 1000 Brussel

Ik schrijf me in