Agenda

RAB/BKO & Théâtre National | Debat | Cultuur zonder prijskaartje: voor of tegen?

RAB/BKO en het Théâtre National organiseren een namiddag van reflectie en debat over de financiële toegankelijkheid van het Brusselse cultuuraanbod. 


Er wordt vaak gezegd: 'als iets gratis is, heeft het geen waarde'. Maar in deze tijden van economische crisis kan de prijs van een ticket een drempel vormen voor cultuurparticipatie. Daarom experimenteren steeds meer Brusselse cultuurhuizen met concepten zoals gratis toegang, vrije bijdrage, 'pay what you can' en verschillende soorten 'passen' om cultuur toegankelijker te maken voor iedereen.

Maar de prijs is niet de enige factor die meespeelt. Geografische toegankelijkheid, tijdstippen van evenementen, informatieverspreiding en de diversiteit van het culturele aanbod spelen allemaal een cruciale rol in het motiveren of ontmoedigen van mensen om deel te nemen aan het rijke culturele leven van Brussel.

Met dit in gedachten nodigen we u uit voor een namiddag vol discussie en uitwisseling. Samen met onderzoekers, cultuurwerkers en kunstenaars onderzoeken we of gratis toegang een goede tool is voor inclusie.

Met: Laurence Adam (Article 27), Jacques Remacle (Arts & Publics), Isabelle Collard (Théâtre National), Guy de Bellefroid (Visit Brussels), Bernard Breuse et Stéphane Olivier (Transquinquennal), Nadia Verbeeck (KVS), Thibaut Quirynen (Cineville), Caroline Van der Linden (Muziekpublique), Emilie Garcia Guillen (La Pointe) e.a.

Programma

14:10: Ontvangst door het Nationaal Theater en de RAB/BKO

14u15: Inleiding door Laurence Adam (Artikel 27)

14u25: Drempels voor deelname
Hoe is een prijs een drempel? Presentatie van academisch onderzoek en deelnamecijfers door Keisha Strano (RAB/BKO)

14u30: Panel 1 - Meningen over vrije toegang: uiteenlopende ervaringen
> Uitwisseling over de verschillende praktijken van gratis en/of gereduceerde tarieven met Jacques Remacle (Arts & Publics), Guy de Bellefroid (Visit Brussels), Thibaut Quirynen (Cineville) en Laurence Adam (Article 27).
> Moderatie: Emilie Garcia Guillen (La Pointe).

15u20: Pauze

15u35: Panel 2 - Tarieven in de podiumkunsten: analyse van de standpunten
> Opening met een interview met Bernard Breuse en Stéphane Olivier over 'Là Maintenant', het laatste stuk van Transquinquennal dat gratis geprogrammeerd wordt in TN.
> Vervolg over tarieven in de podiumkunsten, met participatie van Isabelle Collard (Théâtre National), Nadia Verbeeck (KVS), en Caroline Van der Linden (Muziekpublique).
> Moderatie: Emilie Garcia Guillen (La Pointe).

16u30: Einde

Georganiseerd door: RAB/BKO en Théâtre National.

Vrije toegang. Inschrijven wenselijk maar niet verplicht. Inschrijven

Voertaal : Frans

Al onze leden en andere cultuurwerkers zijn welkom op onze activiteiten. 

Diversiteit & inclusie

Praktische info

14 nov. 2023

Wanneer: 14 november van 14:00 > 16:30

Waar: Théâtre National, Emile Jacqmainlaan 111-115, 1000 Brussel

Inschrijven