Laden Evenementen
11-18-2024

SamenDurable | Mobiliteit in de culturele sector

SamenDurable

 

Een bewust mobiliteitsbeleid draagt wezenlijk bij aan het streven van een CO2 neutrale samenleving. We nodigen jullie graag uit voor het derde en laatste atelier over duurzame mobiliteit.

Hierin gaan we heel concreet aan de slag met het ontwikkelen van een op maat gemaakt mobiliteitsplan voor je eigen organisatie. We doen dit opnieuw onder begeleiding van de experts van Scelta Mobility Bart Busschaert en Frederik Vervaecke.

Aansluitend aan dit atelier gaan we in gesprek met het team van het transdisciplinaire kunstproject rond voedselvoorziening In the Belly of the City, dat deze zomer startte met het transport van voedsel met een eigen gebouwde boot over het Brussel-Charleroi kanaal vanuit het Pajottenland naar het hart van de stad.

Was je er de eerste ateliers niet bij? Geen probleem! Neem contact op met Katrien Reist (katrien@rabbko.be).  Zij zal ervoor zorgen dat je helemaal bij bent vóór de start van het nieuwe atelier, inclusief enkele vragen die de deelnemers mee naar huis kregen ter voorbereiding!

Praktisch: 

18/11 | Atelier 3
@ La Bellone, Vlaamsesteenweg 46, 1000 Brussel

Schrijf je hier in!

Een van de ateliers gemist? Herbekijk de slides, en lees het verslag van het eerste atelier:

Heb je nog vragen? Stel ze aan katrien@rabbko.be

Praktische informatie

La Bellone

Rue de Flandre 46, 1000 Bruxelles

18 november 2024

Van 14:00 tot 18:30

NL - FR

Gratis

Georganiseerd door SamenDurable, Scelta Mobility | Avec le soutien de la Loterie Nationale et la Ville de Bruxelles

logo-blanc-2

Het programma

Werken aan mobiliteitsplan met Scelta Mobility

Met Bart Busschaert en Frederik Vervaecke

Presentatie en discussie In the Belly of the City [EN]

Met de kunstenaars en projectpartners

‘In the Belly of the City’

Projectpresentatie en discussie met de kunstenaars van Futurefarmers Amy Franceschini & Lode Vranken en boer Tijs Boelens, kunstenaar Honoré d’O en dichter Inge Braeckman.

In de zomer van 2024 ontwikkelde zich op en rond het kanaal Brussel-Charleroi een visionair project. Een bijzondere houten boot vervoert voedsel van twaalf boeren in het Pajottenland naar de buik van de Europese hoofdstad Brussel en maakt zo de connectie tussen kleinschalige, lokale boeren en de wereldwijde goederenstroom en buitenlandse handel.

Twee keer per week coördineert boer Tijs Boelens (Degroentelaar) het transport over het water van Halle naar Brussel. Op de boot wordt het voedsel in bundels gesorteerd en verpakt en dan per fiets door de stad naar de schappen van de coöperatieve winkels en naar de collectieve keukens gebracht.

In the Belly… is een oproep tot actie om ons voedselsysteem en het netwerk van actoren en bewegingen die hier vorm aan geven opnieuw te bedenken. Kan artistiek onderzoek een geschikt medium zijn voor innovatie en het bevorderen van maatschappelijke transitie? Wat is het ‘leer’-potentieel van experimenten als deze en wat doen we met de dingen die we geleerd hebben als die ons wijzen op aanpassingen die lastig zijn? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de ruimte die we geven aan (artistieke) experimenten rondom duurzaamheid ook zelf duurzaam is?

In the Belly… werd gerealiseerd in opdracht van GLUON in samenwerking met Innoviris, Good Food Brussels, VUB, EIT Food en UGent. Dit project werd gefinancierd door Innoviris, de Nationale Loterij en S+T+ARTS (Science, Technology & the Arts), een initiatief van de Europese Commissie dat werd gelanceerd in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020. Het doel is om samenwerkingen tussen kunstenaars, wetenschappers, ingenieurs en onderzoekers te ondersteunen om creatievere, inclusievere en duurzamere technologieën te ontwikkelen.

Gerelateerde inhoud (per thema)

Gids voor digitale duurzaamheid

De laatste jaren zette de cultuursector hard in op digitaal werken. Maar wat is de ecologische en sociale impact van…

Beheer en de sortering van professionele afval

Bent u een Brusselse professional en heeft u vragen over uw verplichtingen met betrekking tot afvalsortering? Vraagt u zich af…

Opleiding over bedrijfscomposteren

Naast de ophaling van voedselafval door erkende inzamelaars kunnen professionals er ook voor kiezen om in hun bedrijf een composteersite te…

Bekijk meer berichten in de categorie