Petitie voor het behoud van de socioculturele activiteiten georganiseerd dankzij het Grootstedenbeleid
Zonder een Brusselse regering lopen de programma-akkoorden 2021-2025 van het Grootstedenbeleid af in december. In Molenbeek vormt dit een rechtstreekse bedreiging voor werknemers en inwoners.
26 banen worden rechtstreeks bedreigd, als ook duizenden Molenbeekse inwoners die gebruikmaken van de activiteiten die door dit stedelijk beleid worden ondersteund.
Voor de gemeente Sint-Jans-Molenbeek gaat het om een hele reeks verenigingen en gemeentelijke initiatieven die geheel of gedeeltelijk bedreigd worden.
Dit gebrek aan steun van het Brusselse Gewest vormt een rechtstreekse bedreiging voor de toegang tot essentiële culturele en sociale diensten in het hart van Sint-Jans-Molenbeek, waardoor het fundamentele recht op toegang tot cultuur, sport, onderwijs, informatie, psychologische ondersteuning en veiligheid voor de hele Molenbeekse bevolking in het gedrang komt: voor kinderen, volwassenen, ouderen, migranten, scholen, enz.
De ondertekenaars van deze petitie, vragen de Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest :
1. Zo snel mogelijk de verlenging van het volledige programma Stadsbeleid voor de gemeente Sint-Jans-Molenbeek voor het jaar 2026.
2. De garantie dat er een nieuwe meerjarenovereenkomst voor het Stadsbeleid wordt opgesteld met de huidige actoren die actief zijn in de gemeente Sint-Jans-Molenbeek.
De ondertekenaars van deze petitie, vragen het gemeentebestuur en de leden van de gemeenteraad:
3. Een formele verbintenis van de leden van de gemeenteraad en het College om een permanente oplossing te promoten, te ondersteunen en na te streven die alle diensten en personeelsleden die betrokken zijn bij het Stadsbeleid in Molenbeek behoudt.
Aan de vooravond van Molenbeek als mogelijke Europese hoofdstad in 2030, is het meer dan ooit noodzakelijk om de diensten die nu al een vitale sociale rol spelen voor de Molenbeekse bevolking te verdedigen en te consolideren. Hun verdwijning zou een onaanvaardbaar verlies betekenen op het vlak van toegang tot cultuur, vrije tijd, sport, psychologische ondersteuning en begeleiding en veiligheid in de wijken.
Onderteken de petitie hier.

Gerelateerde inhoud (per thema)
Prins Filipfonds – Leren van elkaar
Met de oproep ‘Leren van elkaar’ wil het Prins Filipfonds organisaties aanmoedigen en financieel ondersteunen om kennis te maken met…
Collectieve tentoonstelling met focus op collectible design tijdens PAD London
In samenwerking met PAD London 2025, wil deze internationale missie Brusselse ontwerpers in contact brengen met internationale galerijen en de…
Experten voor beoordeling van subsidiedossiers bovenlokale cultuur gezocht
Subsidiedossiers worden altijd door een commissie van externe experten beoordeeld. Deze experten zijn benoemd door de minister van Cultuur. Voor…
Residentie Carrefour des Arts
De winnaars ontvangen een beurs die bestaat uit : De terbeschikkingstelling van een kunstenaarsatelier in het hart van Brussel (Kanaalstraat…
Work in Progress: inspiratiegids voor een antiracistische cultuursector
RABKO presenteert Work in Progress, een inspiratiegids voor de strijd tegen racisme in de culturele sector. Deze gids ontwikkelden we…
Hedendaagse muziek voor de World Music Days in Boekarest 2026
Selectieprocedure Tijdens de selectieprocedure wordt rekening gehouden met volgende punten: Werken geschreven na 2021 genieten de voorkeur, maar ook oudere…