Appel à candidatures : les danseurs amateurs se plongent dans le répertoire

La danse vous passionne ? Vous souhaitez apprendre et approfondir un style de danse avec un entraîneur professionnel ? Alors Dansstroom est fait pour vous !

[Cet appel a été publié en néerlandais.]

WAT IS DANSSTROOM?

Dansstroom biedt niet-professionele dansers de kans om samen met een ervaren danscoach in dansrepertoire te duiken. ‘Dansrepertoire’ zien we heel breed: het is dans die jij en je groep nieuw leven willen inblazen. Dat kan in allerlei vormen: de heropvoering van een scène uit What the Body does not Remember van Wim Vandekeybus of Screws van Alexander Vantournhout, een deep dive in de K-pop-danstraditie, een herinterpretatie van een dans uit West Side Story of een duik in de geschiedenis van de Lindy Hop. Dansstroom wil dans in al zijn vormen en stijlen levend houden!

Hoe werkt het? 

In het schooljaar 2025-2026 ga je met je dansgroep èn een danscoach die je zelf kiest aan de slag met een door jullie gekozen repertoire.

Het resultaat wordt een dansstuk van ongeveer 15 minuten, dat je presenteert tijdens het toonmoment in STUK (Leuven) op 25 en 26 april 2026, tijdens de tweede editie van Body of Work, festival voor levend danserfgoed.

Jullie organiseren een verdiepingsmoment om de dans of het repertoire beter te leren kennen of vanuit een andere invalshoek te bekijken: een archiefbezoek, een filmavond tot het bijwonen van een voorstelling met een nagesprek met de makers.

Ten slotte doen jullie mee aan vernieuwend onderzoek over het doorgeven van dans! We willen samen ontdekken hoe dans evolueert en wordt doorgegeven. Daarom vragen we dat je je ervaringen documenteert aan de hand van een tool die Dansstroom aanbiedt.

Als je project geselecteerd wordt voor Dansstroom, krijg je een budget voor onder meer de vergoeding van een danscoach en de organisatie van het verdiepingsmoment.

Wie, wat, waar en hoe?

Dansgroepen uit Vlaanderen en Brussel van alle niveaus, achtergronden, leeftijden en lichamen zijn welkom – groepen professionele dansers of groepen in een professionele opleiding komen niet in aanmerking, net als commerciële projecten.

Dannsstroom biedt een budget voor de danscoach, auteursrechten, het verdiepingsmoment en vervoer, we bieden je een professioneel podium, reflectie- en ontmoetingsmomenten en praktische en zakelijke begeleiding.

Aanmelden kan tot zondag 8 juni – je vindt alle uitleg en vragen over motivatie, achtergrond en aanpak in het aanmeldingsformulier. Dat bezorg je ons, samen met een budget en intentieovereenkomst – geselecteerde projecten maken we bekend op donderdag 19 juni.

Nog vragen? Raadpleeg onze website voor meer informatie en schrijf je in voor de online infosessie op vrijdag 4 april om 14 uur en op zaterdag 5 april om 11 uur via dit formulier.

Dansstroom is een samenwerking tussen STUK, Danspunt en CEMPER en is geïnspireerd op ‘Danse en amateur et répertoire’, een Frans project georganiseerd door het Centre National de la Danse (Pantin). Dansstroom wordt mogelijk gemaakt dankzij steun van de Vlaamse Gemeenschap.

Contenu lié (par thématique)

Prise de position | Congés scolaires décalés dans l’enseignement francophone et néerlandophone

Ces derniers mois, plusieurs de nos membres nous ont fait part que leurs activités ont été impactées par le décalage…

Brigitte Neervoort

Recommandations politiques | Un fil rouge pour la culture

À la veille des élections de 2024, nous formulons une série de recommandations concrètes pour une politique culturelle bruxelloise avisée. Les arts…

La culture, un rempart démocratique nécessaire contre les régimes autoritaires

Ci-dessous la carte blanche de la FESEFA (la Fédération des Employeurs des Secteurs de l’Éducation permanente et de la Formation…

Séminaire sur le numérique responsable en ASBL

Vous le savez et en êtes témoins : la transition numérique s’accélère et génère de plus en plus d’impacts environnementaux…

Podcast | Work in Progress

Le podcast | Session 1 : inégalité sociale dans les arts Dans ce premier épisode, la chercheuse Carla Mascia (ULB) dresse…

Prise de position | Inquiétudes sur les budgets insuffisants de la FW-B

En ce moment, les commissions d’avis analysent les demandes de subvention en Arts Vivants et Musiques. Nous avons adressé une…

Brigitte Neervoort