Prins Filipfonds – Leren van elkaar

Organisaties maken kennis met organisaties uit hun domein of expertise in de andere Gemeenschap, leren van elkaar en wisselen ervaringen uit.

Met de oproep ‘Leren van elkaar’ wil het Prins Filipfonds organisaties aanmoedigen en financieel ondersteunen om kennis te maken met organisaties in hun domein of met hun expertise in de andere gemeenschap, om van hen te leren en ervaringen uit te wisselen. 

Al meer dan twintig jaar ondersteunt het Prins Filipfonds initiatieven die bruggen bouwen tussen de verschillende Gemeenschappen in België. Deze bruggen zijn meer dan ooit nodig. Voor de samenleving van morgen moet buiten de geijkte paden gedacht worden, het liefst samen, omdat we dan verder springen.

Die innovatie en creativiteit zitten ook bij burgers en organisaties in de verschillende landsdelen. Ze willen hun steentje bijdragen. Op het terrein hebben ze vaak innovatieve methodieken uitgewerkt om nieuwe antwoorden te vinden voor oude of nieuwe uitdagingen. Alleen weten ze dat niet altijd van elkaar. Met deze oproep zet het Fonds de kennisdeling centraal.

Je kan als organisatie in het andere landsdeel

  •   inspiratie opdoen: kennismaking, peer-to-peer learning, job shadowing… Je ontdekt welke organisaties bestaan in het andere landsdeel, je doet er ervaring op met hun manier van werken en de antwoorden die zij gevonden hebben op gelijkaardige uitdagingen, met de mogelijkheid om in de toekomst een samenwerking op te zetten;
  • ·      samenwerken: je werkt samen met een of meerdere organisaties in de andere gemeenschap, je wisselt goede praktijken uit en/ of ontwikkelt samen nieuwe methodieken.

Heel uiteenlopende domeinen komen in aanmerking voor zo’n lerende gemeenschap: milieu, klimaat en duurzaamheid, cultuur, zorg, sport…

Meer info is te vinden op de site van de Koning Boudewijnstichting.

Gerelateerde inhoud (per thema)

Work in Progress: inspiratiegids voor een antiracistische cultuursector

RABKO presenteert Work in Progress, een inspiratiegids voor de strijd tegen racisme in de culturele sector. Deze gids ontwikkelden we…

Meet & Greet: ASAP

[Dit evenement vindt plaats in het Frans] ASAP est la nouvelle fédération des opérateurs en arts plastiques de Belgique francophone….

Subsidies Imago van Brussel : voorzichtig goed nieuws ?

Ook in 2025 leidt de politieke impasse in Brussel tot onzekerheid en vertragingen bij het toekennen van de noodzakelijke subsidies…

Caroline Pauwels-beurs voor de verwondering

Caroline Pauwels was curator van TAZ#2021 en schreef in het kader van de karakterreeks het boekje ‘Ode aan de verwondering’….

Resources for Inclusion richting een inclusiever Brussel

Wil je mee rechtvaardiger en inclusiever beleid uitbouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Via Resources for Inclusion vindt er richtlijnen,…

Conferentie Les désirs dans les mondes de l’art aan de ULB

[Dit betreft een Franstalig evenement] En partant de la notion plurielle de « désir », il s’agira d’explorer les dynamiques…