Thema: Stadsontwikkeling

Brussel is een stad in constante beweging. Het moeras aan de Zenne dat uitgroeide tot hoofdstad van Europa, blijft dagelijks evolueren en ontwikkelen. Het Brussels Gewest schakelt heel wat middelen in om deze evoluties op te volgen en te ondersteunen, zoals tijdelijke wijkcontracten, renovatieprojecten, prioritaire zones, ... 
RAB/BKO is overtuigd dat de culturele sector een belangrijke rol kan spelen in dergelijke ontwikkelingsprocessen, via de inplanting van culturele infrastructuren, de aandacht voor kunst in de publieke ruimte of de deelname aan participatieve trajecten.
RAB/BKO wil de culturele spelers zoveel mogelijk betrekken bij projecten rond stadsontwikkeling en hun stem laten horen, en dit doet onder andere door samenwerking met het BPB (Brussels Planningsbureau).

Documentatie

Knack | De kanaalzone: therapie tegen stadskanker. 'Deze verpauperde wijken zijn de toekomst van Brussel'

Knack (4 september 2013) heeft een artikel gewijd aan de evolutie van de Kanaalzone. Aan het woord komen VUB-onderzoekster Sofie Vermeulen en Platform Kanal-initiatiefnemer en architect Marcel Rijdams. Op het einde van het artikel wordt ook aandacht besteed aan de toekomst en het 'richtplan' van stadsplanner Alexandre Chemetoff.In het artikel wordt verwezen naar het hoofdstuk 'Gentrification & Upward Social Mobility' die Sofie Vermeulen en Eric Corijn geschreven hebben voor de publicatie The Brussels Reader. A Small World City. BKO/RAB hebben ook twee hoofdstukken geschreven: The Cultural Sector Facing Urban Challenges(Geert Cochez, Leen De Spiegelaere & Veerle Vanderleen) en The Performing Arts Scene (Leen De Spiegelaere, Sophie Alexandre & Hannelore Smits). Meer info over de publicatie vind je hier >>>
Stadsontwikkeling
Documentatie

RAB/BKO en het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling (GPDO)

Sinds april 2011 nemen BKO/RAB deel aan het ganse reflectieproces in het kader van het nieuwe Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling (GPDO) van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit plan wil de actieprioriteiten van het Gewest tegen 2020 en 2040 vastleggen en biedt de gelegenheid om een blik te werpen op de stad van morgen en een gezamenlijke visie op de ontwikkeling van Brussel te ontwikkelen.
Stadsontwikkeling
Documentatie

Staten-Generaal van Brussel

In oktober 2008 ging het Platform van start met de opstelling van een Staten-Generaal van Brussel, een nooit geziene mobilisering binnen het Brusselse middenveld, dat zich verenigde in een breed platform. Een zes maanden durend traject van overleg, reflectie en publiek debat, waar meer dan honderd wetenschappers aan meewerkten en waar meer dan duizend verschillende verenigingen, federaties en organisaties bij betrokken waren. Op 13 oktober 2008 werd het initiatief gelanceerd. Het eigenlijke proces opende op 7 november 2008 met een persconferentie in Brussel Congres en werd officieel gelanceerd met een groots evenement in de Beursschouwburg op 10 januari 2009.
Samenwerking Stadsontwikkeling
1 2