De huidige economische crisis en besparingen zijn slechts een aanleiding om het economisch denken in de culturele sector te stimuleren, en aandacht te besteden aan de socio-economische impact van de sector. Brussel kent een bloeiende creatieve industrie (mode, design, architectuur, ...) maar er is weinig samenwerking en uitwisseling met de gesubsidieerde culturele sector.
De culturele sector is nog steeds grotendeels afhankelijk van subsidies door de overheid. Aangezien er steeds meer wordt bespaard en veel instellingen en gezelschappen hun subsidies zien krimpen, ziet de sector zich verplicht tot nadenken over de toekomst en - vooral - andere financieringsmogelijkheden.
RAB/BKO proberen de samenwerking en uitwisseling tussen de creatieve sectoren te stimuleren en gezamenlijke uitdagingen (zoals tewerkstelling of ondernemerschap) aan te kaarten.
Thema: Economie
BHG | Studie naar de impact van de internationale dimensie van Brussel
De publicatie "Brussel, internationale hoofdstad" verscheen op 23 juni 2020 onder impuls van het Commissariaat voor Europa en de internationale organisaties en neemt de internationale dimensie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest onder de loep.
Artistieke & culturele sector
Economie
Europa
Culture & Démocratie | Over schuld, overmatige schuldenlast en armoede
In de achtste editie van "Neuf essentiels" richt het Franstalige tijdschrift Culture & Démocratie zich op schuld, schuldenlast en armoede.
Artistieke & culturele sector
Diversiteit
Economie
Publiekswerking
NewB | Nog een maand om van bank te veranderen
Afgelopen vrijdag, 25 oktober bracht de coöperatieve bank NewB haar campagne op gang in de Beurs: 33 dagen om 30 miljoen euro op te halen.
Communicatie
Duurzaamheid
Economie
Persoverzicht | Podiumtechnici: voor de terugkeer van ethiek en rechtvaardigheid in de cultuur
Technici klagen het ongebreideld liberalisme aan dat de Belgische podiumkunstensector onder druk zet. Zij verdienen ook vandaag nog gemiddeld minder dan 2000 euro bruto tijdens hun hele loopbaan. Onder de nieuwe arbeidsvoorwaarden van de uittredende regering kunnen de technici tot tien dagen na elkaar opgeroepen worden om dagen van twaalf uur te werken. De Franstalige sectororganisatie Association des techniciens professionnels du spectacle (ATPS) sprak zich in een artikel uit over het liberalisme dat de Belgische cultuur 'verziekt en verarmd'.
Artistieke & culturele sector
Beleid
Economie