Thema: Diversiteit

Sinds het verschijnen van het Cultuurplan voor Brussel heeft RAB/BKO zich toegewijd aan het thema Diversiteit omdat het een belangrijke uitdaging is in onze moderne maatschappij en een essentiële factor in een kosmopolitisch en multicultureel gewest als Brussel

RAB/BKO stimuleert diversiteit op alle verschillende vlakken (cultureel, op vlak van geslacht, leeftijd, fysiek, …) en op verschillende manieren. De netwerken moedigen hun leden aan om deze thematiek en reflectie op zoveel mogelijk niveau’s van hun organisatie te integreren (samenstelling ploeg, programmatie, publiek, …) en hun kennis over het ontwerp met elkaar te delen. 

RAB/BKO wordt in deze missie gesteund door verschillende sterke partners die werken rond hetzelfde thema: Lasso, Article 27, Culture et Démocratie, Actiris, Foyer, CBAI, … 

Daarnaast brengen de netwerken ook een reeks publicaties uit onder de naam Cahiers-Interact. Met deze publicaties willen de netwerken reflecties en acties belichten die door de culturele sector worden opgezet rond het thema diversiteit, de impact van de acties vergroten en denkpistes voor de toekomst aanmoedigen.

Nieuws

Belgian Art Prize slaat editie over door volledig mannelijke selectie

Midden april werden de namen bekend gemaakt van de vier finalisten van de Belgian Art Prize 2019. De jury verkoos Belgische kunstenaars of kunstenaars die actief zijn in België die reeds goed gekend zijn of in midden carrière zijn, met name Sven Augustijnen, Koenraad Dedobbeleer, Gabriel Kuri en het kunstenaarsduo Jos De Gruyter & Harald Thys. De afwezigheid van vrouwelijke finalisten veroorzaakte veel oproer. Een open brief volgde en een petitie waarbij alle verkozen finalisten ook besloten hebben zich terug te trekken uit de wedstrijd. Met gevolg zal de Belgian Art Prize 2019 niet worden toegekend. 
Diversiteit
Documentatie

Brussels Studies | Professionele identiteit en religieuze identiteit : solidariteit tussen minderheden bij maatschappelijk werkers in spe

In Brussel, een stad met een duidelijke tweedeling op sociaaleconomisch vlak en etnisch gesegregeerd onderwijs, kenmerkt een deel van de jongeren zich door een culturele heterogeniteit als gevolg van migratietrajecten (van verleden tot heden), die ten grondslag kunnen liggen aan uitingen van geloofsovertuiging. Op basis van een twintigtal interviews met maatschappelijk werkers in spe laat Maryam Kolly in dit artikel de transversale “woorden van minderheden” (d.w.z. volgens de betekenis van C. Guillaumin) naar boven komen, meer bepaald van jongeren die (klein)kinderen van Sub-Saharaanse en Maghrebijnse migranten zijn en waarvan een deel moslim en een deel katholiek is. 
Diversiteit
4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14