Infrastructuur is een zeer belangrijke factor binnen de culturele sector. Ruimte, toegankelijkheid, materiaalbeheer en stockage, duurzaamheid, etc. zijn onderwerpen waar heel wat culturele spelers mee bezig zijn.
RAB/BKO wil de bewustwording hieromtrent nog vergroten bij de sector en hen stimuleren hierop in te zetten (zie ook het thema 'Duurzaamheid').
Met het 'overlegplatform Infrastructuur' komen de netwerken tegemoet aan de vraag van infrastructuurverantwoordelijken en technisch directeurs om elkaar beter te leren kennen. Het overleg is eerst en vooral een plaats waar informatie en praktische knowhow over infrastructuurgerelateerde thema’s wordt uitgewisseld.
Thema: Culturele infrastructuur
Bie Vancraeynest | Beter een schot voor de boeg dan vijgen na pasen
Bie Vancraeynest, projectmedewerker bij Demos en Columniste bij Mo*, schreef in eigen naam een brief naar Yves Goldstein over haar vragen, angst en raad over het Citroënproject. Lees hieronder de volledige brief, die ze schreef op 3 mei maar presenteerde (in het Frans) op het RAB/BKO Directie-overleg van 14 september.
Artistieke & culturele sector
Culturele infrastructuur
Diversiteit
Stadsontwikkeling
Brussels Studies | "het centrum voor hedendaagse kunst WIELS als voorbode van de veranderingslogica’s van een volkswijk?"
De opening van het eerste Brusselse centrum voor hedendaagse kunst in 2007 in het lager gelegen deel van de gemeente Vorst, dat zich kenmerkt door een industrieel stadsweefsel en sociaal-economische onzekerheid, lijkt voor deze wijk het begin van een nieuw tijdperk ingeluid te hebben. In dit artikel trachte de geograaf Simon Debersaques dus te begrijpen aan welke soort(en) van stadsontwikkeling door middel van cultuur WIELS bijdraagt.
Culturele infrastructuur
Stadsontwikkeling
BeauxArts | Reflectie over de evolutie van musea
Zijn musea, ooit opgericht als broodnodige en onmisbare instellingen, vandaag helemaal voorbij gestreefd door de technologische en maatschappelijke evoluties? Deze vraag stelde socioloog Serge Chaumier tijdens een symposium in Genève naar aanleiding van de tentoonstelling "Musées du XXIe siècle". Zijn reflectie werd samengevat in het artikel "Vers la fin du musée?". [artikel in het Frans]
Citroën
Culturele infrastructuur
Publiekswerking
Hof van Beroep trekt concessierecht in, maar Brussels Expo zal het Koninklijk Circus toch tijdelijk uitbaten
Op basis van de klacht van concessiehouder Botanique besliste het Hof van Beroep om de uitbating van het Koninklijk Circus door Brussels Expo op te schorten tot volgend jaar. Het Hof van Beroep wees op 'partijdigheid en belangenvermenging’ bij het toekennen van de overeenkomst aan de Stad Brussel (via haar vzw Brussels Expo). In het Brusselse schepencollege dat over de concessieovereenkoms besliste, zetelden immers aankomend burgemeester Philippe Close, ex-burgemeester Yvan Mayeur, gemeenteraadslid Christian Ceux, (ontslagnemend) schepen Ans Persoons en schepen Geoffroy Coomans de Brachène - allemaal huidige of voormalige leden van Brussels Expo.Brussels Expo had het programma voor het komende seizoen echter al had uitgewerkt en ingepland voordat ze het nieuws van de opschorting kreeg. Ondanks de uitspraak van het Hof van Beroepbeslistet het college van schepenen en de burgemeester om Brussels Expo het Koninklijk Circus toch tijdelijk te laten beheren, om geen verlies en schadevergoedingen op te lopen.
Beleid
Culturele infrastructuur