RAB/BKO neemt actief deel aan het debat over de toekomst en de ambities van Brussel. De complexe Belgische politieke staatsstructuur zorgt in Brussel voor een erg versnipperd beleid dat voor heel wat uitdagingen staat, ook in de culturele sector. Maar Brussel is veel meer dan een gebied waar twee Belgische gemeenschappen samenwonen; het is een internationale Europese hoofdstad met veel verschillende gemeenschappen die elk (hun) cultuur met zich meedragen.
Enerzijds ijveren de netwerken voor een cultuurbeleid op maat van Brussel waarin samenwerking een sleutelbegrip is. Acties zoals het Cultuurplan voor Brussel of de Samenwerkingsovereenkomst zetten dit in de verf. Anderzijds kijken RAB/BKO ook over de grenzen van de eigen sector heen en vertolken ze de stem van de culturele sector binnen het Brusselse middenveld. Sinds de laatste federale en regionale verkiezingen, zijn de contacten van RAB/BKO met het beleid enorm toegenomen en deze tendens zet zich verder. RAB/BKO wordt door verschillende overheden ingeroepen als expert in en contactpunt voor de hele culturele sector in Brussel.
Thema: Beleid
Raad van de VGC | Beleidsverklaring 2013 – 2014
Op 8 oktober 2013 werd de beleidsverklaring van de Raad van de VGC voor de periode 2013-2014voorgesteld.Opvallend is de terugkeer van het Cultuurplan voor Brussel. De VGC verbindt zich ertoe twee projecten te realiseren in samenwerking met de Cocof, met name de Cartografie en de portaalsiteArtistsinbrussels.eu.De data-verzameling voor het cartografie zal worden gecoördineerd door Visitbrussels.
Beleid
Cocof | Rachid Madrane lanceert zijn langverwachte Plan Culturel pour Bruxelles
Rachid Madrane, minister bevoegd voor Cultuur in de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof), heeft op vrijdag 4 oktober 2013 zijn Plan Culturel pour Bruxelles voorgesteld met als titel 'Culture et identité bruxelloise'. Het Plan baseert zich onder andere op het Cultuurplan voor Brussel van BKO/RAB en herneemt heel veel van de voorstellen.
Beleid
RAB/BKO, Culture&Démocratie & Demos | Cultuur- parlement culturel (9 mei 2011)
Op maandag 9 mei 2011 organiseerde Dēmos en Culture et Démocratie i.s.m Brussels Kunstenoverleg en Réseau des Arts à Bruxelles discussieforum in het kader van ‘Niet in onze Naam’. Het 'Cultuurparlement - Parlement Culturel' was een poging om de actuele politieke patstelling te doordenken en het democratisch debat nieuw leven in te blazen. Lees ook een kort verslag op Dewereldmorgen.
Beleid
RAB | Colloquium: 'Culture et pouvoirs publics à Bruxelles' (maart 2007)
[Dit artikel, dat deel uitmaakt van onze archieven, is enkel in het Frans beschikbaar.]
Artistieke & culturele sector
Beleid