RAB/BKO neemt actief deel aan het debat over de toekomst en de ambities van Brussel. De complexe Belgische politieke staatsstructuur zorgt in Brussel voor een erg versnipperd beleid dat voor heel wat uitdagingen staat, ook in de culturele sector. Maar Brussel is veel meer dan een gebied waar twee Belgische gemeenschappen samenwonen; het is een internationale Europese hoofdstad met veel verschillende gemeenschappen die elk (hun) cultuur met zich meedragen.
Enerzijds ijveren de netwerken voor een cultuurbeleid op maat van Brussel waarin samenwerking een sleutelbegrip is. Acties zoals het Cultuurplan voor Brussel of de Samenwerkingsovereenkomst zetten dit in de verf. Anderzijds kijken RAB/BKO ook over de grenzen van de eigen sector heen en vertolken ze de stem van de culturele sector binnen het Brusselse middenveld. Sinds de laatste federale en regionale verkiezingen, zijn de contacten van RAB/BKO met het beleid enorm toegenomen en deze tendens zet zich verder. RAB/BKO wordt door verschillende overheden ingeroepen als expert in en contactpunt voor de hele culturele sector in Brussel.
Thema: Beleid
Rekto:verso | De cultuurvisie van de Vlaamse moedermaatschappij
Wouter Hillaert maakte voor rekto:verso een uitgebreide analyse van het Vlaams regeerakkoord, en meer bepaald van het hoofdstuk Cultuur. Hij bespreekt ook nauwgezet het stuk waarin het overCultuur en Brussel gaat en ziet een kloof tussen wat de Vlaamse regering wil en de Brusselse realiteit.
Hieronder de paragraaf waarin hij het het cultuurbeleid in Brussel van de Vlaamse regering bespreekt:
Beleid
CRISP | Artikel: Vers moins de soutien public au secteur culturel ? Bilan des gouvernements en matière de culture
Nog voor we weten hoe de nieuwe regeringen er na de verkiezingen van 25 mei 2014 zullen uitzien en zonder te weten welke initiatieven ze zullen nemen, maakt het CRISP in een artikel van tien pagina's het bilan op van het cultuurbeleid dat de vorige regeringen gevoerd hebben, voornamelijk aan Franstalige kant.
Beleid
L'Echo | Dossier: "Les enjeux de la culture à Bruxelles"
"Politique et culture se regardent en chien de faïence. Les imbroglios institutionnels en Belgique tétanisent production et création artistiques." Met deze woorden opent de krant L'Echo het lijvige dossier dat het in april en mei 2014 gewijd heeft aan de culturele uitdagingen van Brussel.De vier luiken van het dossier (samengesteld door onder andere Xavier Flament) zijn:- Bruxelles et son melting pot culturel (+ 10 propositions pour une vision culturelle à Bruxelles).- Le bilan de la ministre de la Culture Fadila Laanan.- La culture flamande à Bruxelles.- Le projet bruxellois de musée d'art moderne/contemporain.Het volledige dossier kan je hier downloaden >>>Het dossier kan je als longread hier lezen >>>
Beleid
Stadsontwikkeling
De Morgen | Opinie: Vlaanderen zal rekening moeten houden met het meertalige Brusselse stadsproject
Op 4 juni 2014 schreven Eric Corijn (VUB), Jan Goossens (KVS) en Myriam Stoffen (Zinneke) het opiniestuk 'Vlaanderen zal rekening moeten houden met het meertalige Brusselse stadsproject' in De Morgen. Ze analyseren er de verkiezingsuitslagen in Brussel en plaatsen die in een breder maatschappelijk kader.
Beleid