Nieuws

Willem Bongers-Dek wordt nieuwe directeur deBuren

De Nederlandse Willem Bongers-Dek werkt al tien jaar voor deBuren. Sinds 2009 geeft hij de literaire programmering bij het Vlaams-Nederlands huis vorm en in 2014 werd hij adjunct-directeur. Hij volgt Wim Vanseveren op die deBuren leidt sinds 2015 en na de zomer met pensioen gaat.

Vanaf 1 september 2019 komt Willem Bongers-Dek aan het roer te staan van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel. "Ik heb al tien jaar mooie dingen meegemaakt bij deBuren", reageert Bongers-Dek op de website van BRUZZ. "Ons huis focust op debat en cultuur. Literatuur is daarbij altijd sterk vertegenwoordigd, bijvoorbeeld met onze schrijfresidentie in Parijs. Bij literatuur ligt ook mijn grote interesse."

Willem Bongers-Dek heeft er samen met huidig directeur Wim Vanseveren voor gezorgd dat deBuren uitstekend gepositioneerd is in het geheel van de Vlaams-Nederlandse samenwerking. We hebben er dan ook het volste vertrouwen in dat met Willem deBuren verder gaat op dit elan.’

- Ben de Reu, voorzitter

‘Ik dank de Raad van Bestuur voor het vertrouwen en kijk ernaar uit om dit prachtige huis met vaart en verbeelding te leiden.'

- Willem Bongers-Dek

Ook huidig directeur Wim Vanseveren is opgetogen: 

'De nauwe samenwerking tijdens de afgelopen vier jaar bewees voor mij dat Willem uit het goede hout gesneden is. Hij bezit zowel de competenties als het warme hart om de organisatie scherp en relevant te houden. Ik feliciteer hem dan ook van harte.’

Meer lezen

Artistieke & culturele sector

Nieuws

Veranderingen bij het RAB-team

De samenstelling van het team verandert bij Réseau des Arts à Bruxelles, met het vertrek van Margaux Bernard, die sinds januari 2018 werkzaam is. Zij werpt zich in een nieuw cultureel avontuur als communicatieverantwoordelijke bij Court-Circuit. We wensen haar het beste toe in haar nieuwe functie! Hierdoor komt haar positie vrij, naast de nieuwe vacature 'Evenementen en Administratie' die gelanceerd werd om het volledige RAB/BKO-team te versterken. In de overgangsperiode zal de website daardoor wat minder vaak geüpdatet worden. Dank voor uw begrip!
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling
Nieuws

Het UBO-register: wat moet u weten voor uw vzw?

De Belgische antiwitwaswet van 18 september 2017 zet de vierde Europese antiwitwasrichtlijn om in Belgisch recht. Ze verplicht vennootschappen, (internationale) vzw’s en stichtingen om toereikende, accurate en actuele informatie over hun uiteindelijke begunstigden (Ultimate Beneficial Owners of UBO’s) in te winnen en bij te houden. Bestuurders, zaakvoerders, … hebben nog tot 30 september 2019 de tijd om de gegevens over de uiteindelijke begunstigden elektronisch naar het UBO-register te sturen. 
Nieuws

ENGAGEMENT | Meer dan vijftig dossiers over machtsmisbruik in de kunsten ingediend

Korte contracten, freelancewerk en een sector met overwegend veel mannen aan de top. Het zijn ingrediënten die de kunstwereld kwetsbaar maken voor machtsmisbruik. In de nasleep van de wereldwijde MeToo-beweging richtte de Brusselse danser en kunsthistorica Ilse Ghekiere daarom ENGAGEMENT op. BRUZZ sprak haar over de organisatie, die sinds de oprichting meer dan vijftig dossiers behandelde.
Artistieke & culturele sector
Nieuws

Hogere eindejaarspremie en betaalde opleidingen voor freelancers

Dankzij een Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA) tussen de sociale partners en de minister van Cultuur heeft iedereen die in de podiumkunsten- en muzieksector werkt vanaf 2019 recht op een eindejaarspremie. Bovendien komen er middelen vrij voor het terugdringen van de onbetaalde werktijd van freelancers. Met die verwezenlijkingen willen de sociale partners in de sector de precaire omstandigheden van veel kunstenaars en kunstwerkers aanpakken. Dat meldt overleg Kunstenorganisaties (oKo).
Artistieke & culturele sector Beleid