Nieuws

WIELS | Een tentoonstelling over de afwezigheid van een museum voor hedendaagse kunst in Brussel

In het kader van haar tiende verjaardag organiseert WIELS, het centrum voor hedendaagse kunst, de tentoonstelling "Het afwezige museum". Deze tentoonstelling bevraagt de rol van musea vandaag de dag en de afwezigheid van een museum voor hedendaagse kunst in onze hoofdstad. 

"Dans cette exposition spéculative, des œuvres existantes et des nouvelles productions d'artistes contemporains s'avancent sur les questions qu'un musée devrait soumettre à l'attention du public, sur les lacunes dans les collections muséales, sur les histoires alternatives qui devraient être racontées, ou sur les identités qui mériteraient d'être représentées." (rtbf.be)

De tentoonstelling (20/04/17 > 13/08/17), die de basis vormt voor verschillende artistieke interventies tijdens het Kunstenfestivaldesarts, vindt niet enkel plaats in het WIELS maar ook in twee naburige gebouwen, het BRASS en de Métropole. De drie gebouwen vormen samen het historische erfgoed van de oude Wielemans Brouwerij. 

De tentoonstelling werd opgezet rond twee complementaire benaderingen

"Op de tweede verdieping van het kunstencentrum wordt er gekeken naar de kunsthistorische en sociale context van Brussel en België. De nadruk ligt daar op de afwezigheden binnenin museale collecties in ons land in tegenstelling tot de aanwezigheid van bepaalde problemen in het publieke debat. Deze sectie krijgt de titel "Het afwezige (Museum)".
De andere ruimtes van de expo vallen onder de titel "Het (afwezige) museum" en vormen een suggestie voor het kunsthistorisch programma dat een toekomstig museum voor hedendaagse kunst van Brussel kan definiëren." (bruzz.be)Sources:

Citroën Artistieke & culturele sector Stadsontwikkeling

Nieuws

Covid-19 en de Brusselse cultuursector

Op vrijdag 13 maart 2020 vanaf middernacht gingen een aantal drastische maatregelen in om de verspreiding van COVID-19, het zogenaamde coronavirus, tegen te gaan. Op 17 en 27 maart werden deze maatregelen verscherpt en verlengd - voorlopig zeker tot 18 april. RAB/BKO verzamelt hier nuttige artikelen en documenten om een overzicht te bieden op de ontwikkeling van de situatie en de gevolgen hiervan voor de culturele sector.
Artistieke & culturele sector