Nieuws

Welkom Stray Light, Les faiseurs de réalités en Thor!

Graag verwelkomt RAB/BKO de nieuwe leden Stray Light, Les faiseurs de réalités en Thor in haar netwerk!


Stray Light

Stray Light is de vzw waarbinnen Kevin Trappeniers zijn eigen artistieke werk creëert en samenwerkt met kunstenaars en professionals uit andere domeinen. Kevin Trappeniers ontwikkelt als kunstenaar een verstilde, beeldende, fysieke en vaak woordloze artistieke taal in gedetailleerd, sensueel werk op het snijvlak van podiumkunsten en beeldende kunst. In de voorstellingen speelt geluid een grote rol. Trappeniers beweegt zich vrijelijk tussen disciplines, en mengt ze in interdisciplinair beeldend en performatief werk, zowel in theaterzalen als in de openbare ruimte.

Stray Light werd opgericht in 2014, is gevestigd in Brussel en is actief in Brussel, Vlaanderen en daarbuiten. Het artistieke werk werd al gepresenteerd in België, Nederland, Frankrijk, Slovenië en Portugal. De projecten en het onderzoek van Stray Light worden mogelijk gemaakt met de steun van de Vlaamse Regering, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en C-TAKT.

Les faiseurs de réalités

Het gezelschap Les faiseurs de réalités rond biofysicus Yvain Juillard, gespecialiseerd in hersenplasticiteit, stelt zich tot doel om het gebied van de cognitieve neurowetenschappen geleidelijk te integreren in de theatrale creatie. De evolutie van de kennis in de cognitieve neurowetenschappen is nog nooit zo belangrijk geweest als vandaag. De filosoof Gilles Deleuze zou ons tijdperk als rijk hebben kunnen omschrijven. Deze kennis, die in staat is onze voorstelling van de wereld en van onszelf omver te werpen, blijft echter steken op het niveau van technische toepassingen, commerciële belangen of de constructie van wetenschapsmythes die ons in slechte denkwijzen en gewoonten houden die ons ecosysteem vernietigen. De grote taak aan het begin van de 21e eeuw zou zijn, zoals de geneticus Albert Jacquard zei, al deze nieuwe kennis te verwerken, te begrijpen en ons toe te eigenen om onze eigen culturele paradigma's opnieuw te ondervragen.

Thor

Het gezelschap Thor brengt internationaal gerenommeerde kunstenaars van het hoogste niveau samen. Naast de choreografische en scenische rijkdom van de voorstellingen dat het biedt, is het ook aan hun talent te danken dat het gezelschap bekendheid heeft verworven. De creaties, die vele malen over de hele wereld zijn geprogrammeerd, zijn vaak de bron geweest van enthousiasme bij het publiek, lovende kritieken, maar ook van interessante debatten en zelfs controverses. Maar na talrijke tournees in België en in het buitenland (Frankrijk, Groot-Brittannië, Denemarken, Hongarije, Kroatië, de Verenigde Staten, landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika) is er een nieuwe reflectie ontstaan over de kern van het werk van de kunstenaars.