Nieuws

Vlaamse regering lanceert renteloze kunstlening, ook voor Brusselaars

De Vlaamse overheid lanceert "Kunst Aan Zet", een renteloze lening om hedendaagse kunst van Vlaamse en Brusselse kunstenaars aan te kopen. Dat maakte Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) maandag bekend.

Het initiatief moet zorgen voor een duurzame economische groei in de beeldende en toegepaste kunsten en moet de positie van kunstenaars en ontwerpers versterken. Met de renteloze kunstlening zal het publiek een werk kunnen aankopen van een kunstenaar of ontwerper die in Vlaanderen of Brussel woont en werkt. Een bedrag van € 500 tot € 7000 kan gespreid over een periode van maximaal 2 jaar worden afbetaald. Een gelijkaardige lening bestaat al langer in Nederland en Groot-Brittannië en zorgde er voor een boost in de verkoop van kunst en unieke designstukken. Het initiatief werd eerder aangekondigd onder de werktitel ‘de Vlaamse Kunstkoopregeling’ en zal voortaan ‘Kunst Aan Zet’ heten.

Dit initiatief is een co-creatie met ‘Kunst in Huis vzw’ die instaat voor de coördinatie en promotie, en ‘Hefboom cvba’, die de lening zal verstrekken. ‘Kunst Aan Zet’ kadert binnen het beleid rond cultureel ondernemerschap en aanvullende financiering voor de Vlaamse cultuursector en wordt ondersteund door het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Meer info >>>


Vlaamse regering lanceert renteloze kunstlening, ook voor Brusselaars, Bruzz, 06/5/2019 >>>

Artistieke & culturele sector