Nieuws

Vlaamse en Franse Gemeenschap lanceren kinderkunstenjaar

Op vrijdag 15 februari wordt in het Brusselse jeugdtheater BRONKS de kick-off gegeven van het Kinderkunstenjaar 2019. Dit gebeurt door initiatiefnemer ASSITEJ Belgium, en in aanwezigheid van de ministers van Cultuur Sven Gatz en Alda Greoli. 

Het Kinderkunstenjaar vormt het zogenaamde ‘speerpuntproject’ voor 2019 van het cultureel akkoord tussen de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap, dat ondertussen vijf jaar bestaat. De kick-off vindt niet toevallig plaats in BRONKS, op de première van hun nieuwe jeugdtheatervoorstelling 'België Ondertiteld', in regie van Greet Jacobs en Julie Delrue. BRONKS is, in partnerschip met La Montagne magique, één van de trekkers binnen de samenwerking tussen de beide Gemeenschappen. 

Voor de organisatie van het Kinderkunstenjaar 2019 ontvangt de netwerkorganisatie ASSITEJ Belgium (Association International du Théâtre pour l' Enfance et la Jeunesse) 40.000 euro projectsubsidies voor een jaar vol voorstellingen en evenementen rond jeugdtheater en kinderkunsten. Het Kinderkunstenjaar eindigt met een festival voor podiumkunsten voor jong publiek, van 8 tot 11 november. Voor het eerst vindt een dergelijk vierdaags kinderkunstenfestival plaats in drie Belgische steden: Brussel, Gent en Luik. 

Vijf jaar samenwerking rond het Cultureel Akkoord 

Minister Sven Gatz en minister Alda Greoli blikken naar aanleiding van het feestjaar tevreden terug op hun samenwerking, die eind vorige legislatuur werd opgestart. De beide ministers trokken sterk aan de kar om ervoor te zorgen dat niet enkel in Brussel Vlaamse en Franstalige cultuurmakers elkaar vonden. Mét succes. Er werden vier projectoproepen voor cultuursamenwerking gelanceerd. Sinds 2014 is er 800.000 euro geïnvesteerd in culturele samenwerking die de taalgrens niet langer als een barrière beschouwt. Meer dan 85 nieuwe projecten kwamen op die manier tot stand. 

Nieuwe samenwerkingen in 2019 

Met de vierde Projectoproep zullen in 2019 opnieuw 42 organisaties de taalgrens over springen om samen 21 projecten op te starten, vooral in cultuur voor jongeren, maar ook erfgoed, theater en muziek. Beide ministers maken hiervoor samen 180.000 euro vrij.

Meer info en een overzicht van de deelnemers >>>

Artistieke & culturele sector Beleid Samenwerking