Door de verkiezingsresultaten van 25 mei komen er verkozenen van het extreem-rechtse Vlaams Belang in de Raden van Bestuur van Brusselse cultuurinstellingen terecht.
Cultuurpact
Een en ander leidt ons terug naar 1972. Toen sloten de grote politieke partijen (uitgezonderd de Volkunie) een akkoord: het Cultuurpact. Het doel van dit pact was het garanderen van de pluraliteit van openbare culturele instellingen en het tegengaan van discriminatie om ideologische, filosofische of politieke redenen. Die pluraliteit moet volgens het pact gegarandeerd worden door de samenstellingen van de raden van bestuur van culturele instellingen een weerspiegeling te laten zijn van het Vlaamse Parlement. Al sinds het begin van de 21ste eeuw echter wordt er door verschillende partijen gepleit voor een update van het Cultuurpact; het huidige pact zou niet meer van deze tijd zijn, een verzuiling in de hand werken en is niet aangepast aan onze heterogene samenleving. Verschillende opiniemakers pleitten al voor een vervanging van het Cultuurpact door een diversiteitspact.
25 cultuurinstellingen
Vlaams Belang zou door de nieuwe situatie zijn intrede kunnen doen in zo’n 25 Vlaamse cultuurinstellingen, waaronder ook een aantal in Brussel gevestigde instellingen, zoals Ancienne Belgique, Brussels Philharmonic, KVS en Muntpunt. Het gaat dan wel steeds slechts om één zitje.
"Hard ingrijpen kan het Vlaams Belang niet, ze kunnen hoogstens wat invloed uitoefenen. De raad van bestuur gaat vooral over het organisatorische en het zakelijke aspect van de vereniging, en veel minder over het programma."
Dave Sinardet in Bruzz
Persoverzicht
- "Culturo’s moeten het bad in met Vlaams Belangers," De Standaard, 04/06/2019 >>>
- "Vlaams Belang krijgt zitje in bestuursraad Brusselse cultuurhuizen," Bruzz, 04/06/2019 >>>
Meer over het Cultuurpact
- Het Cultuurpact online >>>
- "Het Cultuurpact mag op de schop," De Standaard, 28/11/2018 >>>
- "Het Cultuurpact is voorbijgestreefd, en houdt de verzuiling in stand," Knack, 29/11/2016 >>>
- In hun recente publicatie Vanop de frontlijn pleitten ook Bart Caron en Guy Redig voor een vervanging van het Cultuurpact door een diversiteitspact. Eind vorig jaar nog organiseerde Vlaams-Nederlands huis deBuren een debat rond de kwestie, 'Pakt het Cultuurpact nog?'