Persbericht

visit.brussels | Lancering 'Urban Culture Guide'

visit.brussels lanceert haar eerste 'Urban Culture Guide'. Aan de basis van de gids ligt de groeiende interesse van toeristen voor de verschillende aspecten van de stadscultuur. Street art, tattoo shops, skate & roller parken, platenwinkels,… Deze nieuwe gids voorziet liefhebbers van typisch stedelijke kunst van een heleboel goede adresjes.


Persbericht - 19/05/2017 - visit.brussels

visit.brussels lanceert haar eerste “Urban Culture Guide”


Vandaag heeft visit.brussels tijdens een persbezoek haar eerste “Urban Culture Guide” gelanceerd. Aan de basis van de gids ligt de groeiende interesse van toeristen voor de verschillende aspecten van de stadscultuur. Street art, tattoo shops, skate & roller parken, platenwinkels,… Deze nieuwe gids voorziet liefhebbers van typisch stedelijke kunst van een heleboel goede adresjes.

Stadscultuur is meer dan ooit actueel en populair bij een groot aantal jongeren en minder
jongeren over de hele wereld. Om in te spelen op die nieuwe vraag werd de “Urban Cultural Guide” ontwikkeld, met alle musts in Brussel voor de fans van street art, muziek enz.

Wat staat erin?

Voor de gids heeft de vzw Urbana een aantal plekken geselecteerd, die zeker in de smaak zullen vallen. Van dé adressen voor skaters tot hiphopfeestjes, maar ook de meest
emblematische artistieke realisaties van de Brusselse street art: voor elk wat wils.
De “Urban Culture Guide” werd gerealiseerd met de steun van minister Rachid Madrane,
belast met de promotie van Brussel in de Federatie Wallonië-Brussel, die sinds 2016 de
promotie van nieuwe stadsculturen actief ondersteunt.

Minister Rachid Madrane: Stadsculturen hebben in het Brusselse landschap een vlucht
genomen zoals nooit voorheen. Ik vind het dan ook belangrijk om die te ondersteunen en dat doen we sinds 2016. De “Urban Culture Guide” is een geweldig promotiemiddel voor die “cultuur 2.0” die in volle expansie is in Brussel en ik hoop dat hij zowel Brusselaars als toeristen ertoe zal aanzetten om Brussel eens vanuit deze nieuwe invalshoek te (her)ontdekken.”

visit.brussels ontwikkelt het thema “cultuur 2.0” om het Brussels toeristisch landschap verder te diversifiëren en dit nieuw cultureel aanbod in de kijker te zetten.

De gids is gratis en in vier talen verkrijgbaar bij de onthaalkantoren van visit.brussels en in een aantal Brusselse winkels, bars en culturele locaties.

www.visit.brussels/Urban 

Diversiteit Toerisme

Nieuws

Museum Night Fever laat de temperatuur stijgen in 27 Brusselse musea (zaterdag 3 maart)

Voor de 11e keer op rij is Museum Night Fever het uitgelezen moment om de Brusselse musea te (her-)ontdekken in een totaal nieuwe context – vergeet het traditionele museumbezoek op zondagmiddag. Van 19u tot 2u ’s nachts (één uur langer dan de vorige edities!) openen niet minder dan 27 musea. De uitdaging? De bezoekers ervan overtuigen dat musea nog altijd relevant en hedendaags zijn, ook voor een publiek dat doorgaans niet (meer) in de musea te vinden is.
Artistieke & culturele sector Publiekswerking
Nieuws

Globe Aroma, gezamenlijk standpunt van de Brusselse netwerken en culturele federaties

Zoals jullie allen wellicht gezien en gehoord hebben, vond er een brutale politie-actie plaats vorige vrijdag 9 februari bij Globe Aroma - open kunstenhuis voor en door nieuwkomers. Deze actie leidde tot de arrestatie van 7 personen. Deze inval riep veel verontwaardiging op en de reacties uit de culturele sector bleven niet uit. De Brusselse netwerken en culturele federaties - RAB/BKO, Brusselse Museumraad, la Concertation-Action Culturelle Bruxelles, oKo, en ACC (Association des Centres Culturels) - hebben een gezamenlijk standpunt (PDF-versie hier >>>) geformuleerd ten aanzien van de Franstalige, federale en Brusselse regering. Dit standpunt wordt vandaag nog verzonden en is bewust en direct geïnspireerd op het standpunt (beschikbaar hier >>>) dat oKo (Overleg Kunstenorganisaties) verstuurde naar de Vlaamse regering. 
Artistieke & culturele sector Beleid Diversiteit
Persbericht

Cultureel samenwerkingsakkoord Cultuur Culture | Samenwerking groeit: 160.000 euro voor 22 culturele projecten tussen Vlamingen en Franstaligen

In 2014 sloten de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap een cultureel akkoord. Onder impuls van Minister Gatz en Minister Greoli werd in een goede geest van samenwerkingsfederalisme uitvoering aan het akkoord gegeven. Het leidt ertoe dat er binnen het federale België meer overleg is over belangrijke dossiers als het kunstenaarsstatuut of cultuurcommunicatie in Brussel, en moedigen de Ministers tegelijk ook samenwerking en uitwisseling in de sector zelf aan. Voor de derde maal selecteren de Ministers uit een resem aanvragen 22 sterke culturele projecten die kennis, publiek en aanbod uitwisselen over de taalgrens.
Samenwerking