Nieuws

visit.brussels | Persbericht: Hedendaagse kunst overspoelt Brussel in april

“Is Brussels the new Berlin?” De kenners zijn er nog niet helemaal uit, maar dit staat wel als een paal boven water: Brussel is uitgegroeid tot een kruispunt voor de hedendaagse kunst. En in april krijgen kunstliefhebbers de kans om uitgebreid van die artistieke rijkdom te genieten!


PERSBERICHT 08/03/17

“Is Brussels the new Berlin?” De kenners zijn er nog niet helemaal uit, maar dit staat wel als een paal boven water: Brussel is uitgegroeid tot een kruispunt voor de hedendaagse kunst. En in april krijgen kunstliefhebbers de kans om uitgebreid van die artistieke rijkdom te genieten!

Verschillende beurzen doen Brussel dit jaar aan. Naast de twee grootste - de 35ste editie van Art Brussels en de New Yorkse Independent, voor de tweede keer in Brussel - ook nog drie andere, alternatieve beurzen: YIA Art Fair, POPPOSITIONS en OFF COURSE Young Contemporary Art

Parallel daarmee versterken talrijke tentoonstellingen en evenementen de aanwezigheid van hedendaagse kunst in Brussel. Zo viert het centrum voor hedendaagse kunst WIELS zijn tienjarig bestaan met een grootschalige tentoonstelling annex festival, die ook de twee gebouwen naast het centrum inpalmt, historisch patrimonium van de oude Wielemansbrouwerij.  De tentoonstelling kreeg de naam “Het afwezige museum - Blauwdruk voor een museum voor hedendaagse kunst voor de Europese hoofdstad” mee en zal plaatsvinden van 20 april tot 13 augustus 2017. In samenwerking met Kunstenfestivaldesarts worden er ook allerlei voorstellingen en animatie geprogrammeerd.

De nieuwe versie van de BelgianArtPrize zal officieel uitgereikt worden op 19 april in Bozar. Objectief daarvan is om kunstenaars die representatief zijn voor de sector te onderscheiden en hun zichtbaarheid in de internationale kunstwereld te vergroten. Daarvoor is een tentoonstelling voorzien van 17 maart tot 28 mei 2017 in Bozar. De laureaten van de prijs Marcel Duchamp 2016 zullen in Hangar H18 tentoongesteld worden.

Ook MIMA, de Centrale For Contemporary Art, CAB, ADAM, de Vanhaerents Art Collection, de Loge, het Museum van Elsene, de Botanique en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België nemen de handschoen op, net als de Villa Empain met een tentoonstelling rond het thema “Mondialité” met als curatoren Hans Ulrich Obrist en Asad Raza.

Voor de bezoekers voorziet visit.brussels van 20 tot 23 april een gratis minibusverbinding tussen de belangrijkste beurzen en tentoonstellingen.

Meer bijzonderheden over de beurzen, nieuwe publicaties en de minibusdienst volgen nog.

Meer informatie en een overzicht van de activiteiten op: www.visit.brussels/contemporaryart


Contacten visit.brussels:

Pers: Noémie Wibail, coordinatrice de support presse - +32 490 49 43 84  n.wibail@visit.brussels 

Hedendaagse kunst: Olivia Battard :  +32 (0) 2 549 55 00 - o.battard@visit.brussels

Artistieke & culturele sector Toerisme

Nieuws

MuseumPASSmusées | Eerste Belgische museumpas schiet uit de startblokken met 6.000 exclusieve passen

Met één pas meer dan 100 musea bezoeken in België. Vanaf september is het eindelijk mogelijk. Om dat in de verf te zetten, start museumPASSmusées met de voorverkoop van 6.000 exclusieve museumpassen, ontworpen door zes Belgische kunstenaars. Goed voor één jaar lang gratis museumbezoek ! De musea in Vlaanderen, Brussel en Wallonië presenteren zich met dit project samen op één kaart met de steun van de ministers van Cultuur Sven Gatz en Alda Greoli. 
Artistieke & culturele sector Beleid Samenwerking
Nieuws

Eén meertalig communicatiebeleid voor culturele activiteiten in de hoofdstad

Herinner je je nog het voorstel 27 uit het Cultuurplan voor Brussel (2009): "De cultuursector pleit er ook voor dat die organisatie (die zich met cultuurmarketing bezighoudt, nvdr) de krachten die verschillende overheden totnogtoe voor meerdere soortgelijke communicatiekanalen, inzetten, bundelt in - één enkel agenda-magazine, gratis en meertalig, [...] en - één enkele agenda-site (cultuur- en vrijetijdssite) meertalig, met een redactionele insteek en o.m. profiling-faciliteiten en mailservices." Wel, sinds 17 april, staan we een grote stap dichter bij de realisatie van dit voorstel want 5 ministers stemden ermee in om gezamenlijk een jaarlijks budget van € 200.000 vrij te maken ter ontwikkeling van een gezamenlijke, meertalige cultuurcommunicatiestrategie voor Brussel !
Artistieke & culturele sector Beleid Communicatie Samenwerking
Nieuws

ENGAGEMENT, een anti-seksismecampagne voor de Belgische kunstensector

Sinds de publicatie van het artikel '#Wetoo: Waar dansers over praten wanneer ze over seksisme praten' en in de nasleep van #MeToo, kwamen Belgische dansers samen om problemen rond seksisme en grensoverschrijdend gedrag in hun sector te bespreken. Het gesprek begon in een gesloten Facebook-groep, #wetoo #makemovement, en werd verdergezet tijdens wekelijkse bijeenkomsten bij RoSa vzw. Uit het debat groeide het online en offline project ENGAGEMENT.
Artistieke & culturele sector
Nieuws

Visit.brussels Awards : de negen winnaars zijn bekend

Negen culturele en toeristische initiatieven uit Brussel die hun stempel drukten op 2017 zijn op donderdag 29 maart tijdens de visit.brussels Award Ceremony & Networking Night gehuldigd. Na de publieksstemming bekroonde de jury van professionals uit de toeristische sector de projecten die in hun domein hebben meegewerkt aan de internationale uitstraling van Brussel in 2017.
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Stadsontwikkeling Toerisme