Nieuws

Visit.brussels Awards 2019: negen winnende culturele en toeristische initiatieven

De ceremonie van de visit.brussels Awards 2019 beloonde negen culturele en toeristische Brusselse initiatieven die het jaar 2018 tekenden. Na de stem van het publiek was de jury aan de beurt, samengesteld uit professionals uit de toeristische sector, om de projecten te kronen die Brussel een internationale naam gaven in 2018.

De negen winnaars van de visit.brussels Awards 2019 zijn:

- Evening Experience 2018: Festen is het project van Alain Leempoel, regisseur en coproducent. In 1998 was er de film, in 2003 de theaterversie en in 2018 de voorstelling in Brussel. Het is een unieke ervaring waarin een maand lang 22 acteurs, technici en vooral 9.000 toeschouwers samen een unieke voorstelling creëerden.

- Most noted exhibition 2018: The Smurf Experience, georganiseerd naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de Smurfen.

- International Event 2018Festival UP! - Biennale Internationale de Cirque Het Festival UP!, een internationale biënnale, is de blikvanger van de Espace Catastrophe. Het geeft nieuwe circusvormen de kans om zich te laten zien in het hart van de hoofdstad, dankzij een gevarieerd en intens programma met zowel Belgische als internationale artiesten. Het Festival UP! is een uithangbord voor de hedendaagse circuskunsten en uitgegroeid tot een van de belangrijkste evenementen voor het hedendaagse circus.

- Best gastronomic concept 2018: Sinds juli 2017 nodigt ‘De wereld rond in 183 gerechten’ nieuwsgierige zielen, burgers uit Brussel en elders uit om kennis te maken met de culturele melting pot van Brussel, de meest kosmopolitische stad van Europa. Het initiatief werd oorspronkelijk in het leven geroepen als een project tegen voedselverspilling, maar is intussen uitgegroeid tot een intercultureel ontmoetingsmoment rond gastronomie en kunst. Elke maand zetten twee evenementen – een brunch en een culturele avond – een van de 183 nationaliteiten van Brussel in de kijker.

- New Event & Touristic Location 2018KANAL - Centre Pompidou, het toekomstige museum voor moderne en hedendaagse kunst, strekt zich uit over de 35.000m2 van de voormalige Citroën-garage in Brussel. In afwachting van de aanvang van de werkzaamheden die in 2022/2023 zullen worden voltooid, startte KANAL op 5 mei al met een pre-opening van 13 maanden.

- International Congress & Fair 2018TALES@home - Talking About Language and EmotionS at Home. Foyer vzw is een integratiecentrum en focust op projecten voor en met de allochtone gemeenschappen in Brussel. Na twee jaar werken mondde dit uit in een conferentie en expertmeeting op 8 en 9 mei 2018 met als titel: ‘Talking about Language and EmotionS at home. A project aimed at empowering multilingual families.’

 - Hotel Newcomer 2018Harmon House, de renovatie en de uitbreiding van een herenhuis uit de 19e eeuw, gelegen aan de Charleroisesteenweg in Sint-Gillis, en de inrichting van dit gebouw als viersterrenboetiekhotel.

- Public Initiative 2018Renovatie van station Beurs.

- Unexpected & Original Concept 2018Magritte | Atomium meets Surrealism, vijftig jaar na het overlijden van René Margritte georganiseerd in het Atomium.

Artistieke & culturele sector Toerisme

Nieuws

Veranderingen bij het RAB-team

De samenstelling van het team verandert bij Réseau des Arts à Bruxelles, met het vertrek van Margaux Bernard, die sinds januari 2018 werkzaam is. Zij werpt zich in een nieuw cultureel avontuur als communicatieverantwoordelijke bij Court-Circuit. We wensen haar het beste toe in haar nieuwe functie! Hierdoor komt haar positie vrij, naast de nieuwe vacature 'Evenementen en Administratie' die gelanceerd werd om het volledige RAB/BKO-team te versterken. In de overgangsperiode zal de website daardoor wat minder vaak geüpdatet worden. Dank voor uw begrip!
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling
Nieuws

Het UBO-register: wat moet u weten voor uw vzw?

De Belgische antiwitwaswet van 18 september 2017 zet de vierde Europese antiwitwasrichtlijn om in Belgisch recht. Ze verplicht vennootschappen, (internationale) vzw’s en stichtingen om toereikende, accurate en actuele informatie over hun uiteindelijke begunstigden (Ultimate Beneficial Owners of UBO’s) in te winnen en bij te houden. Bestuurders, zaakvoerders, … hebben nog tot 30 september 2019 de tijd om de gegevens over de uiteindelijke begunstigden elektronisch naar het UBO-register te sturen. 
Nieuws

ENGAGEMENT | Meer dan vijftig dossiers over machtsmisbruik in de kunsten ingediend

Korte contracten, freelancewerk en een sector met overwegend veel mannen aan de top. Het zijn ingrediënten die de kunstwereld kwetsbaar maken voor machtsmisbruik. In de nasleep van de wereldwijde MeToo-beweging richtte de Brusselse danser en kunsthistorica Ilse Ghekiere daarom ENGAGEMENT op. BRUZZ sprak haar over de organisatie, die sinds de oprichting meer dan vijftig dossiers behandelde.
Artistieke & culturele sector
Nieuws

Hogere eindejaarspremie en betaalde opleidingen voor freelancers

Dankzij een Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA) tussen de sociale partners en de minister van Cultuur heeft iedereen die in de podiumkunsten- en muzieksector werkt vanaf 2019 recht op een eindejaarspremie. Bovendien komen er middelen vrij voor het terugdringen van de onbetaalde werktijd van freelancers. Met die verwezenlijkingen willen de sociale partners in de sector de precaire omstandigheden van veel kunstenaars en kunstwerkers aanpakken. Dat meldt overleg Kunstenorganisaties (oKo).
Artistieke & culturele sector Beleid