Persbericht

"RADIKAL, Dance From Brussels": De Brussels hedendaagse dans in Berlijn

Na de Indiscipline tentoonstelling in september 2016 in Palais de Tokyo (Parijs), is Berlijn dit jaar aan de beurt. De Brusselse hedendaagse kunstscène wordt daar in de kijker gezet op 3 en 4 november 2017, in het prestigieuze RADIALSYSTEM V. Het festival RADIKAL, Dance from Brussels brengt meer dan twintig in Brussel verblijvende choreografen en dansers met tien verschillende nationaliteiten samen. 


Persbericht - visit.brussels - 5/03/2017

RADIKAL, DANCE FROM BRUSSELS
DE BRUSSELSE HEDENDAAGSE DANS IN
BERLIJN 03 + 04 NOV. 2017

Brussel, 5 oktober 2017 – De nieuwe lichting van de Brusselse hedendaagse danskunst is voor het eerst in Berlijn te zien op 3 en 4 november 2017, in het prestigieuze RADIALSYSTEM V. Het festival RADIKAL, Dance from Brussels brengt meer dan twintig in Brussel verblijvende choreografen en dansers met tien verschillende nationaliteiten samen. De beroemde Duitse choreografe en danseres Sasha Waltz is beschermvrouw van het festival.

“Brussel heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste steden van Europa op het gebied van danskunst“ Sasha Waltz, Duitse choreografe en danseres.

RADIKAL, Dance from Brussels, is een initiatief van minister Rachid Madrane, belast met de promotie van Brussel bij de Federatie Wallonië-Brussel. “Brussel is een stad waar dansers en choreografen vanuit de hele wereld naartoe komen. Ze vinden er de geschikte voedingsbodem om hun talent te laten ontkiemen en om te experimenteren. Daarnaast bestaan er sterke banden die Brussel en Berlijn op het vlak van de danskunst verbinden. De Duitse hoofdstad is dus een uitgelezen locatie om onze kunstenaars in de kijker te zetten en Brussel te doen stralen”, onderstreept de minister.

RADIKAL-curatoren: een divers, impertinent, radicaal programma.
visit.brussels, het Brussels agentschap voor toerisme, organiseert het festival. “Het is primordiaal dat visit.brussels rechtstreeks samenwerkt met de culturele sector. Daarom hebben we voor de programmatie een beroep gedaan op vier directeurs van dé Brusselse locaties voor hedendaagse danskunst: de Beursschouwburg, les Brigittines, de Hallen van Schaarbeek en het Kaaitheater.” Patrick Bontinck, CEO visit.brussels

“De vrijheid om de definitie van ‘dans’ continu uit te dagen en aan te scherpen zit in het DNA van het Brusselse danslandschap. De artiesten van RADIKAL zijn hier voor mij een mooie exponent van: ze hebben een achtergrond in dans, maar zoeken in hun werk de grenzen van het genre op." Tom Bonte, directeur van de Beursschouwburg.

“Achter RADIKAL schuilt een paradox: hoewel België bij uitstek het land van het compromis tussen gemeenschappen en van de mix van culturen is, kan het toch bogen op een indrukwekkend aantal kunstwerken die er uit springen, die heel erg op zichzelf staan. De choreografen van RADIKAL getuigen van die vrijheid van toon en van de dwingende noodzaak om zonder toegevingen de complexiteit van onze wereld over te brengen tot zelfs in de structuur van hun composities.” Patrick Bonté, directeur van les Brigittines.

De programmatoren kozen voor de korte en recente creaties van Ayelen Parolin, Benjamin Vandewalle, Daniel Linehan, Gabriel Schenker, Leslie Mannès, Louis Vanhaverbeke, Louise Vanneste, Salva Sanchis en Samuel Lefeuvre.

“Het is met veel enthousiasme dat ik als beschermvrouw van RADIKAL de nieuwe Brusselse danskunst in Berlijn verwelkom. Ik nodig de dansers, journalisten, producenten, programmatieverantwoordelijken en vrienden uit om samen op één weekend de jonge dans- en performancescene van de Belgische hoofdstad te leren kennen en de banden ermee nauwer aan te halen.” Sasha Waltz.

Meer info hier >>>

Artistieke & culturele sector Samenwerking Toerisme

Nieuws

Veranderingen bij het RAB-team

De samenstelling van het team verandert bij Réseau des Arts à Bruxelles, met het vertrek van Margaux Bernard, die sinds januari 2018 werkzaam is. Zij werpt zich in een nieuw cultureel avontuur als communicatieverantwoordelijke bij Court-Circuit. We wensen haar het beste toe in haar nieuwe functie! Hierdoor komt haar positie vrij, naast de nieuwe vacature 'Evenementen en Administratie' die gelanceerd werd om het volledige RAB/BKO-team te versterken. In de overgangsperiode zal de website daardoor wat minder vaak geüpdatet worden. Dank voor uw begrip!
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling
Nieuws

Het UBO-register: wat moet u weten voor uw vzw?

De Belgische antiwitwaswet van 18 september 2017 zet de vierde Europese antiwitwasrichtlijn om in Belgisch recht. Ze verplicht vennootschappen, (internationale) vzw’s en stichtingen om toereikende, accurate en actuele informatie over hun uiteindelijke begunstigden (Ultimate Beneficial Owners of UBO’s) in te winnen en bij te houden. Bestuurders, zaakvoerders, … hebben nog tot 30 september 2019 de tijd om de gegevens over de uiteindelijke begunstigden elektronisch naar het UBO-register te sturen. 
Nieuws

ENGAGEMENT | Meer dan vijftig dossiers over machtsmisbruik in de kunsten ingediend

Korte contracten, freelancewerk en een sector met overwegend veel mannen aan de top. Het zijn ingrediënten die de kunstwereld kwetsbaar maken voor machtsmisbruik. In de nasleep van de wereldwijde MeToo-beweging richtte de Brusselse danser en kunsthistorica Ilse Ghekiere daarom ENGAGEMENT op. BRUZZ sprak haar over de organisatie, die sinds de oprichting meer dan vijftig dossiers behandelde.
Artistieke & culturele sector
Nieuws

Hogere eindejaarspremie en betaalde opleidingen voor freelancers

Dankzij een Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA) tussen de sociale partners en de minister van Cultuur heeft iedereen die in de podiumkunsten- en muzieksector werkt vanaf 2019 recht op een eindejaarspremie. Bovendien komen er middelen vrij voor het terugdringen van de onbetaalde werktijd van freelancers. Met die verwezenlijkingen willen de sociale partners in de sector de precaire omstandigheden van veel kunstenaars en kunstwerkers aanpakken. Dat meldt overleg Kunstenorganisaties (oKo).
Artistieke & culturele sector Beleid