Persbericht

"RADIKAL, Dance From Brussels": De Brussels hedendaagse dans in Berlijn

Na de Indiscipline tentoonstelling in september 2016 in Palais de Tokyo (Parijs), is Berlijn dit jaar aan de beurt. De Brusselse hedendaagse kunstscène wordt daar in de kijker gezet op 3 en 4 november 2017, in het prestigieuze RADIALSYSTEM V. Het festival RADIKAL, Dance from Brussels brengt meer dan twintig in Brussel verblijvende choreografen en dansers met tien verschillende nationaliteiten samen. 


Persbericht - visit.brussels - 5/03/2017

RADIKAL, DANCE FROM BRUSSELS
DE BRUSSELSE HEDENDAAGSE DANS IN
BERLIJN 03 + 04 NOV. 2017

Brussel, 5 oktober 2017 – De nieuwe lichting van de Brusselse hedendaagse danskunst is voor het eerst in Berlijn te zien op 3 en 4 november 2017, in het prestigieuze RADIALSYSTEM V. Het festival RADIKAL, Dance from Brussels brengt meer dan twintig in Brussel verblijvende choreografen en dansers met tien verschillende nationaliteiten samen. De beroemde Duitse choreografe en danseres Sasha Waltz is beschermvrouw van het festival.

“Brussel heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste steden van Europa op het gebied van danskunst“ Sasha Waltz, Duitse choreografe en danseres.

RADIKAL, Dance from Brussels, is een initiatief van minister Rachid Madrane, belast met de promotie van Brussel bij de Federatie Wallonië-Brussel. “Brussel is een stad waar dansers en choreografen vanuit de hele wereld naartoe komen. Ze vinden er de geschikte voedingsbodem om hun talent te laten ontkiemen en om te experimenteren. Daarnaast bestaan er sterke banden die Brussel en Berlijn op het vlak van de danskunst verbinden. De Duitse hoofdstad is dus een uitgelezen locatie om onze kunstenaars in de kijker te zetten en Brussel te doen stralen”, onderstreept de minister.

RADIKAL-curatoren: een divers, impertinent, radicaal programma.
visit.brussels, het Brussels agentschap voor toerisme, organiseert het festival. “Het is primordiaal dat visit.brussels rechtstreeks samenwerkt met de culturele sector. Daarom hebben we voor de programmatie een beroep gedaan op vier directeurs van dé Brusselse locaties voor hedendaagse danskunst: de Beursschouwburg, les Brigittines, de Hallen van Schaarbeek en het Kaaitheater.” Patrick Bontinck, CEO visit.brussels

“De vrijheid om de definitie van ‘dans’ continu uit te dagen en aan te scherpen zit in het DNA van het Brusselse danslandschap. De artiesten van RADIKAL zijn hier voor mij een mooie exponent van: ze hebben een achtergrond in dans, maar zoeken in hun werk de grenzen van het genre op." Tom Bonte, directeur van de Beursschouwburg.

“Achter RADIKAL schuilt een paradox: hoewel België bij uitstek het land van het compromis tussen gemeenschappen en van de mix van culturen is, kan het toch bogen op een indrukwekkend aantal kunstwerken die er uit springen, die heel erg op zichzelf staan. De choreografen van RADIKAL getuigen van die vrijheid van toon en van de dwingende noodzaak om zonder toegevingen de complexiteit van onze wereld over te brengen tot zelfs in de structuur van hun composities.” Patrick Bonté, directeur van les Brigittines.

De programmatoren kozen voor de korte en recente creaties van Ayelen Parolin, Benjamin Vandewalle, Daniel Linehan, Gabriel Schenker, Leslie Mannès, Louis Vanhaverbeke, Louise Vanneste, Salva Sanchis en Samuel Lefeuvre.

“Het is met veel enthousiasme dat ik als beschermvrouw van RADIKAL de nieuwe Brusselse danskunst in Berlijn verwelkom. Ik nodig de dansers, journalisten, producenten, programmatieverantwoordelijken en vrienden uit om samen op één weekend de jonge dans- en performancescene van de Belgische hoofdstad te leren kennen en de banden ermee nauwer aan te halen.” Sasha Waltz.

Meer info hier >>>

Artistieke & culturele sector Samenwerking Toerisme

Persbericht

WBI | Een nieuw cultuurbeleid : nieuwe adviesinstanties en Hoge Raad voor Cultuur

Op aanvraag van de minister van Cultuur Alda Greoli, heeft de regering van de Franstalige gemeenschap het voorontwerp van het decreet inzake de oprichting van een Hoge Raad voor Cultuur goedgekeurd. Verder werd er ook gepleit voor transversale adviescommissies, een kamer van beroep, meer visibiliteit van de projecten en de organisatie van de adviesfunctie en een vertegenwoordiging van overheidsinstanties binnen culturele aangelegenheden. 
Artistieke & culturele sector Beleid
Nieuws

Beëindiging van het bouwproject van het CIRK in Koekelberg

De ploeg van de Espace Catastrophe vernam vorige vrijdag de beslissing van de nieuwe gemeenteraad van Koekelberg, onder leiding van Ahmed Laaouej, om een einde te maken aan het CIRK, Centre International des Arts du Cirque, waarvan de eerste constructiefase normaal gezien in maart zou beginnen. Deze unaniem genomen beslissing maakt een einde aan een proces van lange adem dat van Brussel, vaak gezien als een "internationale hoofdstad van het circus", de referentie wilde maken: een aantrekkingspool in dienst van een volledige sector in volle bloei. Ter herinnering: het was op uitnodiging van de Gemeente Koekelberg, in 2011, dat het plan voor het bouwen van het CIRK er kwam. 
Artistieke & culturele sector Beleid Culturele infrastructuur Publiekswerking Stadsontwikkeling
Nieuws

Energie Pack | Gratis energiecoaching voor kleine en middelgrote ondernemingen en de non-profitsector

Als gevolg van de projectoproep "Energie Pack" die in 2017 door Leefmilieu Brussel werd gelanceerd, heeft de Brusselse regering onlangs besloten een subsidie toe te kennen aan 4 laureaten die de ondernemingssector en non-profitsector vertegenwoordigen: het gaat onder meer om BRUXEO, de confederatie die de Brusselse socialprofitondernemingen vertegenwoordigt.
Artistieke & culturele sector Duurzaamheid
Nieuws

Kunstenpunt | "Do the locomotion": een tool voor duurzame mobiliteit in de kunsten

In het kader van hun onderzoek "(Re)framing the international" ontwikkelde Kunstenpunt "Do the locomotion": een digitale tool om kunstenaars en werknemers in de kunstensector te informeren over internationale treintrajecten. Wist je bijvoorbeeld dat heel wat grote buitenlandse steden met de trein bereikbaar zijn vanuit Brussel-Zuid binnen een tijdsspanne van 6,5 uur? Vermijd het vliegtuig en keep this train a-rollin’!
Artistieke & culturele sector Duurzaamheid