Nieuws

VGC maakt 900.000 euro vrij voor feestruimte

Op initiatief van collegelid Pascal Smet kent de Vlaamse Gemeenschapscommissie 900.000 euro infrastructuursubsidies toe aan fuifzalen in Anderlecht, Molenbeek en Stad-Brussel.

Brusselse jongeren signaleren al langer een gebrek aan toegankelijke locaties om te fuiven. 'Daar komt nu verbetering in met een nieuwe infrastructuursubsidie,' schrijft Bruzz. 'Drie feestzalen in de kanaalzone mogen een subsidie van bijna 1 miljoen verdelen.' Daarnaast activeert de VGC ook haar partners om hun ruimte open te stellen als fuiflocatie en is er een nieuw online portaal voor jongeren die een fuif willen organiseren, fuiven.brussels

Concreet gaat het om de vzw Recyclart, De Koer in Anderlecht en de vzw Buda in Haren.

  • vzw Recyclart verhuisde begin 2018 noodgedwongen naar een gebouwencomplex in de Manchesterstraat in Molenbeek. Deze site beschikt met een ruime hangar en veel bijgebouwen over heel wat potentieel. De VGC kent nu een subsidie toe van 491.000 euro. Met deze middelen kan expo- en bureauruimte in orde worden gebracht en komt er een box-in-the-box concertzaal in de hangar. Tegelijk kan Recyclart haar werking na heel wat omzwervingen ten volle ontplooien op deze site én zal de Vaartkapoen er onderdak vinden tijdens de grondige vernieuwing aan hun site in de Schoolstraat. Ondertussen werd aangekondigd dat ook Kunstenfestivaldesarts 2019 er haar uitvalsbasis van maakt.
  • In Anderlecht wordt onder De Koer van de Academie voor Beeldende Kunsten Anderlecht (ABKA) een zaal van 400 m² met een capaciteit 300 personen in orde gebracht als polyvalente ruimte. De VGC maakt hier 250.000 euro voor vrij.
  • In het Noorden van Brussel investeert de VGC 180.000 euro in de grote zaal van vzw Buda Brussels. vzw Buda Brussels is al enkele jaren gehuisvest in de voormalige Eternitfabriek aan de Vaartdijk in Haren (Brussel). In dit geklasseerd geheel van 3 gebouwen uit 1905 organiseert de vzw sinds 2000 jeugd- en atelierwerkingen. Voor deze belangrijke industriële zone lopen momenteel verschillende ontwikkelingsprogramma’s (Buda +) met als doel de activiteit te behouden én diversifiëren. Met de subsidie kan een hangar van 405 m² omgevormd worden tot een polyvalente zaal voor fuiven met een capaciteit tot 800 jongeren.

Lees meer over de subsidie op Bruzz >>>

Culturele infrastructuur Stadsontwikkeling