Nieuws

VGC investeert 2 miljoen euro in de Brusselse kunstensector

Brussels staatssecretaris en bevoegd VGC-collegelid Pascal Smet maakte bekend dat de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) twee miljoen euro besteedt aan een eerste subsidieronde ter ondersteuning van de Brusselse kunstensector. Anderhalf miljoen euro wordt geïnvesteerd in de werkingssubsidies van 51 kunstenorganisaties. Het overige half miljoen gaat naar projectsubsidies.

In totaal worden 51 organisaties ondersteund met een werkingssubsidie. 31 kleinere en middelgrote organisaties krijgen een verhoging van 10 procent op hun middelen en er worden 7 nieuwkomers ondersteund.

“In de beslissing over de toekenning van deze subsidies hebben we duidelijke keuzes gemaakt, gedragen door het werkveld. We hebben gevraagd aan de twee grotere instellingen – Ancienne Belgique en Bozar – om solidair te zijn. De impact die we daarmee hebben op kleinere organisaties is veel groter en daarmee maken we een wezenlijk verschil. Want ook vandaag zien we dat de vele individuele kunstenaars en freelancers aan het einde van de keten de zwaarste klappen incasseren, hen willen we net het meest ondersteunen.”
Pascal Smet

Onderstaande 51 organisaties krijgen ondersteuning van de VGC in 2020:

A Two Dogs Company, Accattone Films, Agentschap, Ancienne Belgique, ARGOS, Art@AZIRA, Ateliers Claus, Beursschouwburg, Choux De Bruxelles, Cinemaximiliaan, Cohort Productions, Compagnie Barbarie, Constant, vereniging voor Kunst en Media, CREW, Damaged Goods, Danscentrum Jette, Elephy, Etablissement d'en face projects, Globe Aroma, Het Collectief, Ictus, Jubilee, K.A.K. Koekelbergse Alliantie van Knutselaars), Kaaitheater, Komplot, KunstAterlier OpperStraat (KAOS), Kunstenfestivaldesarts, Kunstenwerkplaats, Labo Bxl, Marcel (Offscreen Film Festival), Messidor, MetX, Moussem, Muziekpublique, Nadine, Nova, Overtoon, Plus tôt te laat, Q-O2, Robin, Rosas, Sabzian, SoundImageCulture, TINT, Tristero, Ultima Vez, VK Concerts, Walter Werkt, Wiels Centrum voor Hedendaagse Kunst, Workspacebrussels, Zsenne Artlab.

De eerstvolgende deadline voor de projectsubsidies is 15 mei 2020, voor projecten met een presentatiedatum tussen 1 september en 31 december 2020.

In aanvulling van de criteria in de verordening voor kunsten wordt voor de indieningsronde van 15 mei 2020 extra aandacht gevraagd aan de subsidie-indieners voor de criteria dialoog met de sociale werkelijkheid , grootstedelijke realiteit en publiekswerking. De VGC stimuleert dossieraanvragen die actief inspelen op de evoluties/vraagstellingen in de kunsten die opgeworpen worden door de Coronacrisis.

Het indienen van een papieren versie is niet nodig. Het dossier dient enkel digitaal gestuurd te worden naar kunsten@vgc.be.


Persoverzicht

Artistieke & culturele sector Beleid