Nieuws

United Stages: de cultuursector verenigt zich voor de vluchtelingen | RAB/BKO ondertekent het charter

Het jaar 2017 begon met een oproep voor de hele culturele sector om de verschrikkingen van de oorlog in Syrië en de toestroom van migranten aan te pakken, de eerste slachtoffers van een onmenselijk opvangbeleid. Om luid en klaar onze steun uit te spreken voor bedreigde burgers overal ter wereld, slachtoffers van geweld of van elke andere vorm van bedreiging, willen we als culturele wereld onze artistieke krachten bundelen en via onze verenigingen en ons publiek acties op touw zetten die echt iets kunnen veranderen. Een grote groep culturele spelers is dan ook meerdere keren samengekomen en vanuit hun verlangen om zich te verenigen en te engageren werd een label geboren: "United Stages". RAB/BKO is er trots op aan te kondigen dat het ondertekenaar van het handvest is en toetreedt tot het label!

Een "United Stage" is een podium dat zich inzet voor een migratiebeleid op basis van gastvrijheid, respect voor de mensenrechten en de waarden van solidariteit. Onder het label United Stages lanceerden de culturele spelers die het handvest ondertekenden een fondsenwerving voor humanitaire verenigingen (die geen structurele en institutionele steun krijgen) die zich, in België of elders, inzetten voor bevolkingsgroepen die geraakt zijn door geweld in conflictgebieden.

De 35 culturele spelers die het charter tekenden engageren zich om, naargelang hun eigen middelen:
- Samen te werken aan fondsenwervingen bij hun publiek
- Acties te ondersteunen die de volgende groepen ondersteunen: asielzoekers, vluchtelingen, mensen zonder papieren en migranten
- Hun publiek te sensibiliseren over de rechten van buitenlanders, over diversiteit en over respect voor de ander

De eerste organisatie die op deze manier hulp krijgt, is het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen, een burgerbeweging die "concrete solidariteit met alle migranten" beoogt. "Het Burgerplatform stelt het huidige Belgische en Europese beleid aan de kaak en wil het bestrijden."

De partnerpodia van United Stages ondersteunen daarnaast ook de activiteiten van de verenigingssector door deze te delen en te verspreiden onder hun publiek. Ze ondersteunen in het bijzonder die van de "Gastvrije Gemeenten" en "gastvrije universiteiten en hogescholen", gedragen door verenigingen, collectieven en burgers die wensen dat hun gemeente zich verbindt aan een migratiebeleid gebaseerd op gastvrijheid, respect voor de mensenrechten en waarden van solidariteit.

Het charter kan hier gelezen worden (FR) >>>


De partners: 
Le 140, Alter Brussels, Alternatives Théâtrales, L’Ancre Charleroi, Atelier 210, Les Baladins du Miroir, Balsamine Théâtre, La Bellone, Le boson, Les Brigittines – Playhouse for Movement, Centre Culturel Action-Sud, Centre Culturel de Thuin, Choux de Bruxelles Artist Collectives, La Cité Miroir, Equipe Culture et Démocratie, Escale du Nord, Kaaitheater, De Kriekelaar GC vzw, KVS, Magic Land Théâtre, Maison de la création, Mars – Mons Arts de la Scène, MetX Movingmusic, Midis de la poésie, Passa Porta, Rideau de Bruxelles, Théâtre des 4 mains, Centro Galego de Bruxelas ASBL La Tentation, Théâtre La montagne magique,Théâtre Océan Nord, Théâtre Varia, Théâtre de la Vie, Union des artistes – UDA en La Vénerie, Cultuurcentrum van Watermael-Boitsfort.

Artistieke & culturele sector Beleid Samenwerking

Nieuws

#5 Covid-19 & de Brusselse kunsten- en cultuursector

Een nieuw seizoen! Ondanks de maatregelen om de huidige gezondheidscrisis te beperken doet de kunsten- en cultuursector haar best om opnieuw op gang te komen. In deze uitzonderlijke omstandigheden blijft RAB/BKO informatie verzamelen en verspreiden, over de taalgrens heen. Net als bij de vorige overzichten vind je hier de steunmaatregelen op de verschillende bestuursniveau's alsook persartikels en links rond de evolutie van de situatie en de gevolgen ervan voor de kunsten- en cultuursector.
Artistieke & culturele sector Covid-19
Nieuws

#4 Covid-19 & de Brusselse kunsten- en cultuursector

Dit vierde persoverzicht rond Covid-19 en de Brusselse kunsten- en cultuursector verzamelt de ontwikkelingen in de zomer. Net als bij de vorige overzichten vind je hier de maatregelen op de verschillende bestuursniveau's, de acties op Europees niveau, alsook nuttige artikels en links rond de evolutie van de situatie en de gevolgen ervan voor de kunsten- en cultuursector.
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Publiekswerking Toerisme Covid-19