Nieuws

Ultima's | Wiels, Toestand, Muziekpublique en Forumtheater Radicalisering beloond

De Vlaamse Cultuurprijzen, die voortaan Ultima's heten, werden op dinsdag 13 juni 2017 uitgereikt in de Vooruit in Gent. Verschillende Brusselse organisatie's werden beloond in zeer uiteenlopende categoriën. 


De Vlaamse Cultuurprijzen worden al sinds 2003 uitgereikt door de Vlaamse minister van Cultuur aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Elk jaar worden er twaalf verschillende Ultimas uitgereikt.Vanaf 2017 worden alle prijzen gebundeld onder de naam Ultima's, en uitgereikt op een groot feest, dat dit jaar doorging op 13 juni 2017 in de Vooruit in gent. 

Mode-ontwerper Raf Simons ontving de hoofdprijs, nameijk de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste.  

De Ultima voor Muziek ging naar Muziekpublique. De jury koos deze Brusselse organisatie voor "de jarenlange geïntegreerde aanpak van de bijzonder rijke muzikale diversiteit in Vlaanderen en Brussel".

Wiels werd beloond in de categorie Beeldende Kunsten, omdat het huis op 10 jaar is uitgegroeid tot dé referentie op vlak van hedendaagse beeldende kunst in ons land, zelfs zonder permanente collectie. 

Toestand werd bekroond voor Sociaal-cultureel volwassenwerk. De jury koos deze organisatie omdat ze "kraken naar voren schuift als positief alternatief, als startpunt voor vernieuwing van onderuit, voor verbetering". 

De vierde Brusselse bekroning ging naar Forumtheater Radicalisering in de categorie Amateurkunsten. Forumtheater Radicalisering van Molenbeek is een vorm van participatief theater waarin vrouwen - vooral moslima's - op een artistieke manier scènes spelen rond gevoelige thema's uit hun dagelijkse leven, zoals racisme, radicalisering, ... 

Dit zijn alle laureaten: 
Raf Simons, Jeroen Olyslaegers, Muziekpublique, Pieter-Jan De Pue, Collectif Malunés, Wiels - centrum voor hedendaagse kunst, fABULEUS, Paola Viganò, Timelab, Forumtheater Radicalisering, Toestand, en De Geelse Gezinsverpleging.

Meer info over de Ultima's en de winnaars hier >>>

Artistieke & culturele sector

Nieuws

Museum Night Fever laat de temperatuur stijgen in 27 Brusselse musea (zaterdag 3 maart)

Voor de 11e keer op rij is Museum Night Fever het uitgelezen moment om de Brusselse musea te (her-)ontdekken in een totaal nieuwe context – vergeet het traditionele museumbezoek op zondagmiddag. Van 19u tot 2u ’s nachts (één uur langer dan de vorige edities!) openen niet minder dan 27 musea. De uitdaging? De bezoekers ervan overtuigen dat musea nog altijd relevant en hedendaags zijn, ook voor een publiek dat doorgaans niet (meer) in de musea te vinden is.
Artistieke & culturele sector Publiekswerking
Nieuws

Globe Aroma, gezamenlijk standpunt van de Brusselse netwerken en culturele federaties

Zoals jullie allen wellicht gezien en gehoord hebben, vond er een brutale politie-actie plaats vorige vrijdag 9 februari bij Globe Aroma - open kunstenhuis voor en door nieuwkomers. Deze actie leidde tot de arrestatie van 7 personen. Deze inval riep veel verontwaardiging op en de reacties uit de culturele sector bleven niet uit. De Brusselse netwerken en culturele federaties - RAB/BKO, Brusselse Museumraad, la Concertation-Action Culturelle Bruxelles, oKo, en ACC (Association des Centres Culturels) - hebben een gezamenlijk standpunt (PDF-versie hier >>>) geformuleerd ten aanzien van de Franstalige, federale en Brusselse regering. Dit standpunt wordt vandaag nog verzonden en is bewust en direct geïnspireerd op het standpunt (beschikbaar hier >>>) dat oKo (Overleg Kunstenorganisaties) verstuurde naar de Vlaamse regering. 
Artistieke & culturele sector Beleid Diversiteit
Persbericht

Cultureel samenwerkingsakkoord Cultuur Culture | Samenwerking groeit: 160.000 euro voor 22 culturele projecten tussen Vlamingen en Franstaligen

In 2014 sloten de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap een cultureel akkoord. Onder impuls van Minister Gatz en Minister Greoli werd in een goede geest van samenwerkingsfederalisme uitvoering aan het akkoord gegeven. Het leidt ertoe dat er binnen het federale België meer overleg is over belangrijke dossiers als het kunstenaarsstatuut of cultuurcommunicatie in Brussel, en moedigen de Ministers tegelijk ook samenwerking en uitwisseling in de sector zelf aan. Voor de derde maal selecteren de Ministers uit een resem aanvragen 22 sterke culturele projecten die kennis, publiek en aanbod uitwisselen over de taalgrens.
Samenwerking
Revue de presse

Grensoverschrijdend gedrag: de culturele sector (NL en FR) reageert

Sinds de getuigenissen over Weinstein in Hollywood, de Bart De Pauw-affaire en de #MeToo-hashtag, kwam in België een groot debat op gang over grensoverschrijdend gedrag in de culturele sector. Tijdens een parlementaire commissie rond dit thema, zei Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) dat er zeer veel verzwegen wordt en er een doofpotmentaliteit heerst. Minister Sven Gatz denkt na over een apart meldpunt voor de culturele sector. 
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling