Nieuws

Plannen voor culturele pool Manchester krijgen vorm

Het Brusselse bureau BC Architects is gekozen om tussen nu en eind 2025 de transformatie van de culturele en artistieke pool Manchester te leiden en tot een goed einde te brengen. Brussels minister-president Rudi Vervoort, Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux en directeur van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) Gilles Delforge stelden het toekomstige project voor.


Een aantal gebouwen in de Manchesterstraat in Molenbeek wordt ondertussen al verschillende jaren (tijdelijk) bezet door spelers uit de kunsten. Onder meer Recyclart, Decoratelier, Cinemaximiliaan maken van de straat een "culturele pool". Met de benoeming van BC Architects, wordt ook de permanente verankering van de kunsten in de straat concreter. 

"De benadering van BC Architects respecteert de interessantste gebouwen van de site en verbindt deze op een innovatieve manier met elkaar en met de Manchesterstraat, waarbij tegelijk een openbare ruimte wordt gecreëerd op het dak."
Gilles Delforge, directeur van de MSI (bron >>>)

"Recyclart mag al zeker blijven na de renovatie. Wie daarnaast nog een plaats krijgt en de nieuwe atelierruimtes, culturele lobby of polyvalente zaal mag gebruiken, wordt later bepaald," schrijft Bruzz. Wesley Degreef van BC Architects benadrukt dat ze vooral willen versterken wat er nu al aanwezig is op de site:

"De sleutel om deze ambitie te bereiken is rekening houden met het feit dat de basis er al ligt op alle niveaus: het sociale en culturele ecosysteem van de wijk, het industriële erfgoed en de rijke geschiedenis die daarmee samenhangt, de aanwezigheid van spelers als Recyclart en Decoratelier, evenals de structuren en materialen die al aanwezig zijn op de site."
Wesley Degreef, medeoprichter BC Architects (bron >>>)

Meer lezen

Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Stadsontwikkeling