Nieuws

Tax Shelter | Belgische cinema in geldnood

Verschillende onafhankelijke filmproducenten trekken aan de alarmbel: als het vorig jaar bijna volstond om met de vingers te knippen om financiering te krijgen, ontbreekt dit jaar elke garantie. De bedragen die worden opgehaald via de tax shelter zullen afnemen, waardoor er twijfel ontstaat over de financiering van verschillende filmopnames die gepland staan aan het begin van 2019. 

Ter herinnering, de tax shelter is een mechanisme waardoor bedrijven een deel van hun winst kunnen investeren in de productie van een film in ruil voor een belastingvrijstelling. 

De regering beloofde dat de hervorming van de vennootschapsbelasting geen impact zou hebben op de aantrekkelijkheid van de tax shelter voor investeerders. Helaas heeft het principe alle aantrekkelijkheid voor kleine bedrijven verloren en is het maximale bedrag dat grote bedrijven kunnen investeren met 13% verlaagd. De uitbreiding van de tax shelter naar de podiumkunsten, die een instroom genereert van nieuwe projecten op zoek naar financiering, maakt de zaak ook ingewikkeld; de (kleinere) taart moet worden verdeeld. In hun eerste jaar, 2017, veroverden de podiumkunsten al 17% van de opgehaalde bedragen. 

Deze situatie treft vooral de kleine onafhankelijke producenten die geen eigen fondsenwervende mechanismen hebben en zich tot tussenpersonen moeten richten. Ook opmerkelijk: aangezien het geld in de zomer al ontbrak, kregen de tussenpersonen via de belastingdienst een terugwerkende maatregel waarmee ze films konden financieren met het geld dat ze aan het einde van het jaar zouden krijgen, een gunstig moment voor de fondsenwerving. Dit betekent dat een deel van het geld dat vandaag door de tax shelter aangebracht wordt niet bijdraagt aan het financieren van nieuwe projecten maar aan films... die al gefilmd zijn

Al verschillende maanden probeert de Unie van Franstalige Filmproducenten (UPFF) een oplossing te vinden. Ze was met name in gesprek met het kabinet van de minister van Financiën. Een overeenkomst was in de maak maar de politieke crisis heeft het proces onderbroken en de gesprekspartner veranderd: de minister van Financiën is niet langer Johan Van Overtveldt (N-VA) maar Alexander De Croo (Open VLD).


Meer lezen

Artistieke & culturele sector Economie Samenwerking

Nieuws

Beëindiging van het bouwproject van het CIRK in Koekelberg

De ploeg van de Espace Catastrophe vernam vorige vrijdag de beslissing van de nieuwe gemeenteraad van Koekelberg, onder leiding van Ahmed Laaouej, om een einde te maken aan het CIRK, Centre International des Arts du Cirque, waarvan de eerste constructiefase normaal gezien in maart zou beginnen. Deze unaniem genomen beslissing maakt een einde aan een proces van lange adem dat van Brussel, vaak gezien als een "internationale hoofdstad van het circus", de referentie wilde maken: een aantrekkingspool in dienst van een volledige sector in volle bloei. Ter herinnering: het was op uitnodiging van de Gemeente Koekelberg, in 2011, dat het plan voor het bouwen van het CIRK er kwam. 
Artistieke & culturele sector Beleid Culturele infrastructuur Publiekswerking Stadsontwikkeling
Nieuws

Energie Pack | Gratis energiecoaching voor kleine en middelgrote ondernemingen en de non-profitsector

Als gevolg van de projectoproep "Energie Pack" die in 2017 door Leefmilieu Brussel werd gelanceerd, heeft de Brusselse regering onlangs besloten een subsidie toe te kennen aan 4 laureaten die de ondernemingssector en non-profitsector vertegenwoordigen: het gaat onder meer om BRUXEO, de confederatie die de Brusselse socialprofitondernemingen vertegenwoordigt.
Artistieke & culturele sector Duurzaamheid
Nieuws

Kunstenpunt | "Do the locomotion": een tool voor duurzame mobiliteit in de kunsten

In het kader van hun onderzoek "(Re)framing the international" ontwikkelde Kunstenpunt "Do the locomotion": een digitale tool om kunstenaars en werknemers in de kunstensector te informeren over internationale treintrajecten. Wist je bijvoorbeeld dat heel wat grote buitenlandse steden met de trein bereikbaar zijn vanuit Brussel-Zuid binnen een tijdsspanne van 6,5 uur? Vermijd het vliegtuig en keep this train a-rollin’!
Artistieke & culturele sector Duurzaamheid