Nieuws

Tax Shelter | Belgische cinema in geldnood

Verschillende onafhankelijke filmproducenten trekken aan de alarmbel: als het vorig jaar bijna volstond om met de vingers te knippen om financiering te krijgen, ontbreekt dit jaar elke garantie. De bedragen die worden opgehaald via de tax shelter zullen afnemen, waardoor er twijfel ontstaat over de financiering van verschillende filmopnames die gepland staan aan het begin van 2019. 

Ter herinnering, de tax shelter is een mechanisme waardoor bedrijven een deel van hun winst kunnen investeren in de productie van een film in ruil voor een belastingvrijstelling. 

De regering beloofde dat de hervorming van de vennootschapsbelasting geen impact zou hebben op de aantrekkelijkheid van de tax shelter voor investeerders. Helaas heeft het principe alle aantrekkelijkheid voor kleine bedrijven verloren en is het maximale bedrag dat grote bedrijven kunnen investeren met 13% verlaagd. De uitbreiding van de tax shelter naar de podiumkunsten, die een instroom genereert van nieuwe projecten op zoek naar financiering, maakt de zaak ook ingewikkeld; de (kleinere) taart moet worden verdeeld. In hun eerste jaar, 2017, veroverden de podiumkunsten al 17% van de opgehaalde bedragen. 

Deze situatie treft vooral de kleine onafhankelijke producenten die geen eigen fondsenwervende mechanismen hebben en zich tot tussenpersonen moeten richten. Ook opmerkelijk: aangezien het geld in de zomer al ontbrak, kregen de tussenpersonen via de belastingdienst een terugwerkende maatregel waarmee ze films konden financieren met het geld dat ze aan het einde van het jaar zouden krijgen, een gunstig moment voor de fondsenwerving. Dit betekent dat een deel van het geld dat vandaag door de tax shelter aangebracht wordt niet bijdraagt aan het financieren van nieuwe projecten maar aan films... die al gefilmd zijn

Al verschillende maanden probeert de Unie van Franstalige Filmproducenten (UPFF) een oplossing te vinden. Ze was met name in gesprek met het kabinet van de minister van Financiën. Een overeenkomst was in de maak maar de politieke crisis heeft het proces onderbroken en de gesprekspartner veranderd: de minister van Financiën is niet langer Johan Van Overtveldt (N-VA) maar Alexander De Croo (Open VLD).


Meer lezen

Artistieke & culturele sector Economie Samenwerking

Nieuws

Veranderingen bij het RAB-team

De samenstelling van het team verandert bij Réseau des Arts à Bruxelles, met het vertrek van Margaux Bernard, die sinds januari 2018 werkzaam is. Zij werpt zich in een nieuw cultureel avontuur als communicatieverantwoordelijke bij Court-Circuit. We wensen haar het beste toe in haar nieuwe functie! Hierdoor komt haar positie vrij, naast de nieuwe vacature 'Evenementen en Administratie' die gelanceerd werd om het volledige RAB/BKO-team te versterken. In de overgangsperiode zal de website daardoor wat minder vaak geüpdatet worden. Dank voor uw begrip!
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling
Nieuws

Het UBO-register: wat moet u weten voor uw vzw?

De Belgische antiwitwaswet van 18 september 2017 zet de vierde Europese antiwitwasrichtlijn om in Belgisch recht. Ze verplicht vennootschappen, (internationale) vzw’s en stichtingen om toereikende, accurate en actuele informatie over hun uiteindelijke begunstigden (Ultimate Beneficial Owners of UBO’s) in te winnen en bij te houden. Bestuurders, zaakvoerders, … hebben nog tot 30 september 2019 de tijd om de gegevens over de uiteindelijke begunstigden elektronisch naar het UBO-register te sturen. 
Nieuws

ENGAGEMENT | Meer dan vijftig dossiers over machtsmisbruik in de kunsten ingediend

Korte contracten, freelancewerk en een sector met overwegend veel mannen aan de top. Het zijn ingrediënten die de kunstwereld kwetsbaar maken voor machtsmisbruik. In de nasleep van de wereldwijde MeToo-beweging richtte de Brusselse danser en kunsthistorica Ilse Ghekiere daarom ENGAGEMENT op. BRUZZ sprak haar over de organisatie, die sinds de oprichting meer dan vijftig dossiers behandelde.
Artistieke & culturele sector
Nieuws

Hogere eindejaarspremie en betaalde opleidingen voor freelancers

Dankzij een Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA) tussen de sociale partners en de minister van Cultuur heeft iedereen die in de podiumkunsten- en muzieksector werkt vanaf 2019 recht op een eindejaarspremie. Bovendien komen er middelen vrij voor het terugdringen van de onbetaalde werktijd van freelancers. Met die verwezenlijkingen willen de sociale partners in de sector de precaire omstandigheden van veel kunstenaars en kunstwerkers aanpakken. Dat meldt overleg Kunstenorganisaties (oKo).
Artistieke & culturele sector Beleid