Nieuws

Stand van zaken van de Brusselse cinema's: Pathé Palace, Styx, CinéCité

Onze hoofdstad kan in de komende maanden enkele nieuwe cinema's verwelkomen. Zo werden verschillende vacatures bij Actiris uitgeschreven voor Pathé Palace (waarvan de opening in december 2017 wordt verwacht), opent de kleinste cinema van België; Styx, binnenkort haar deuren in Elsene, en is het participatief project CinéCité vollop op zoek naar ruimte. 

Hoewel Brussel heel wat cinema's telt, bevinden de meeste zich in het centrum van de stad en tonen die ook vooral blockbusters, zoals de UGC- en Kinepolisketens. Veel ruimte voor minder commerciële films en auteurscinema. De projecten die in de zitten, willen daar echter verandering in brengen. 

Pathé Palace, sinds 2001 in handen van de Franse Gemeenschap (lees hier een artikel over het lange proces >>>) opent binnenkort eindelijk terug de deuren met 4 filmzalen, een brasserie, een winkel en een culturele ruimte/ontmoetingszaal. Actiris schreef enkele weken geleden 22 vacatures uit om een team te vormen voor het project. Voor de uitbating en organisatie werd een vzw gecreërd met verschillende cinemapersoonlijkheden, waaronder Luc Dardenne als president. De opening is voorzien in december 2017, maar aangezien de renovatiewerken nog vollop bezig zijn, staat de datum nog niet helemaal vast. Ook de financiële kwestie is nog steeds onzeker, aangezien Pathé Palace de Franse Gemeenschap al heel wat geld heeft gekost. 

Ook Styx in Ixelles opent binnenkort terug de deuren. Met haar twee zalen met 35 zitplaatsen is Styx de kleinste cinema in België. De cinema sloot haar deuren in 2015 maar werd overgekocht door een privé-investeerder. De opening is gepland in september 2017.  

CinéCité is een project opgezet door negen dertigers met een passie voor film. Ze willen graag de wijkcinema's van weleer opnieuw laten leven via een participatief project en een kwalitatieve cinematografische programmatie. Hoewel hun project en dossier helemaal is uitgeschreven, hebben ze moeite om een goede en betaalbare zaal te strikken. Via een cooperatieve venootschap en verschillende financieringsmiddelen proberen ze hun droom te verwezenlijken. 


PERSOVERZICHT :

Culturele infrastructuur

Nieuws

Museum Night Fever laat de temperatuur stijgen in 27 Brusselse musea (zaterdag 3 maart)

Voor de 11e keer op rij is Museum Night Fever het uitgelezen moment om de Brusselse musea te (her-)ontdekken in een totaal nieuwe context – vergeet het traditionele museumbezoek op zondagmiddag. Van 19u tot 2u ’s nachts (één uur langer dan de vorige edities!) openen niet minder dan 27 musea. De uitdaging? De bezoekers ervan overtuigen dat musea nog altijd relevant en hedendaags zijn, ook voor een publiek dat doorgaans niet (meer) in de musea te vinden is.
Artistieke & culturele sector Publiekswerking
Nieuws

Globe Aroma, gezamenlijk standpunt van de Brusselse netwerken en culturele federaties

Zoals jullie allen wellicht gezien en gehoord hebben, vond er een brutale politie-actie plaats vorige vrijdag 9 februari bij Globe Aroma - open kunstenhuis voor en door nieuwkomers. Deze actie leidde tot de arrestatie van 7 personen. Deze inval riep veel verontwaardiging op en de reacties uit de culturele sector bleven niet uit. De Brusselse netwerken en culturele federaties - RAB/BKO, Brusselse Museumraad, la Concertation-Action Culturelle Bruxelles, oKo, en ACC (Association des Centres Culturels) - hebben een gezamenlijk standpunt (PDF-versie hier >>>) geformuleerd ten aanzien van de Franstalige, federale en Brusselse regering. Dit standpunt wordt vandaag nog verzonden en is bewust en direct geïnspireerd op het standpunt (beschikbaar hier >>>) dat oKo (Overleg Kunstenorganisaties) verstuurde naar de Vlaamse regering. 
Artistieke & culturele sector Beleid Diversiteit
Persbericht

Cultureel samenwerkingsakkoord Cultuur Culture | Samenwerking groeit: 160.000 euro voor 22 culturele projecten tussen Vlamingen en Franstaligen

In 2014 sloten de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap een cultureel akkoord. Onder impuls van Minister Gatz en Minister Greoli werd in een goede geest van samenwerkingsfederalisme uitvoering aan het akkoord gegeven. Het leidt ertoe dat er binnen het federale België meer overleg is over belangrijke dossiers als het kunstenaarsstatuut of cultuurcommunicatie in Brussel, en moedigen de Ministers tegelijk ook samenwerking en uitwisseling in de sector zelf aan. Voor de derde maal selecteren de Ministers uit een resem aanvragen 22 sterke culturele projecten die kennis, publiek en aanbod uitwisselen over de taalgrens.
Samenwerking