Nieuws

Sectordag TAZ | Fair practice

Maandag 5 augustus trok RAB/BKO naar Theater aan Zee in Oostende, waar rekto:verso, Stichting Nieuwe Helden, Cultuurloket, Dutch Performing Arts en deBuren een sectordag organiseerden rond tien hoopgevende voorstellen voor meer ‘fair practice’.

Naar aanleiding van het werk-nummer van rekto:verso kwamen een 90-tal cultuurwerkers samen in KAAP om het aan de hand van tien voorstellen over sociaal-economische praktijken in de kunstensector te hebben. Na de presentaties van de voorstellen volgden er gesprekstafels waarbij er dieper kon worden ingegaan op de problematieken. Rekto:verso publiceerde de concrete bedenkingen die daaruit voortvloeiden in een verslag van de dag >>>

Op 12 september (14u-17u) wordt dit gesprek verder gezet op 'Is dat fair?', een open werksessie van KunstenpuntoKo en Cultuurloket op Het Theaterfestival in Vooruit, Gent. Lees er meer over in onze agenda >>>

Presentaties voorstellen:

  1. oKo: naar een charter fair practices in de kunsten
  2. GALM: een good practice code voor de muzieksector
  3. ACOD Cultuur & ACV: de cultuurcalculator & United Freelancers
  4. De Acteursgilde: verfijning Artikel 1bis
  5. Artists United: een gedeelde stem van kunstenaars bij het beleid
  6. State of the Arts: een klavertje vier van een factuur, een checklist, een afspraak en een akkoord
  7. VAV: een model-uitgavecontract tussen schrijvers en uitgevers: ook een werkbaar model voor andere sectoren?
  8. Globe Aroma: hoe werken met mensen in precaire situaties?
  9. Collective Wallet: kunstenaars delen één rekening
  10. Timelab: de kunstenmunt, geïnspireerd op Kenia

Persoverzicht

Artistieke & culturele sector

Nieuws

RAB/BKO | Creatief met CHAOS créatif

"Hoe gaan de culturele organisaties in Brussel om met het institutionele en demografische patchwork?" Dat is de centrale vraag van Creatief met CHAOS créatif, een gloednieuwe publicatie van RAB/BKO. Op basis van een kwalitatief onderzoek, uitgevoerd tussen 2016 en 2018 onder zestien culturele en artistieke organisaties in Brussel, analyseren Leen De Spiegelaere en Sophie Alexandre de huidige situatie en doen ze een aantal aanbevelingen voor de culturele spelers en het beleid in de toekomst.
Artistieke & culturele sector Beleid
Nieuws

Veranderingen bij het RAB-team

De samenstelling van het team verandert bij Réseau des Arts à Bruxelles, met het vertrek van Margaux Bernard, die sinds januari 2018 werkzaam is. Zij werpt zich in een nieuw cultureel avontuur als communicatieverantwoordelijke bij Court-Circuit. We wensen haar het beste toe in haar nieuwe functie! Hierdoor komt haar positie vrij, naast de nieuwe vacature 'Evenementen en Administratie' die gelanceerd werd om het volledige RAB/BKO-team te versterken. In de overgangsperiode zal de website daardoor wat minder vaak geüpdatet worden. Dank voor uw begrip!
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling
Nieuws

Het UBO-register: wat moet u weten voor uw vzw?

De Belgische antiwitwaswet van 18 september 2017 zet de vierde Europese antiwitwasrichtlijn om in Belgisch recht. Ze verplicht vennootschappen, (internationale) vzw’s en stichtingen om toereikende, accurate en actuele informatie over hun uiteindelijke begunstigden (Ultimate Beneficial Owners of UBO’s) in te winnen en bij te houden. Bestuurders, zaakvoerders, … hebben nog tot 30 september 2019 de tijd om de gegevens over de uiteindelijke begunstigden elektronisch naar het UBO-register te sturen. 
Nieuws

ENGAGEMENT | Meer dan vijftig dossiers over machtsmisbruik in de kunsten ingediend

Korte contracten, freelancewerk en een sector met overwegend veel mannen aan de top. Het zijn ingrediënten die de kunstwereld kwetsbaar maken voor machtsmisbruik. In de nasleep van de wereldwijde MeToo-beweging richtte de Brusselse danser en kunsthistorica Ilse Ghekiere daarom ENGAGEMENT op. BRUZZ sprak haar over de organisatie, die sinds de oprichting meer dan vijftig dossiers behandelde.
Artistieke & culturele sector