Nieuws

Persoverzicht | Wat komt er na de Covid-19-crisis?

Terwijl het einde van de lockdown steeds vaker besproken wordt, biedt RAB/BKO je hieronder verschillende artikels waarin wordt nagedacht over de periode na de crisis - op lange en korte termijn - voor zowel de culturele sector als voor de maatschappij en de wereld in het algemeen.


[Laatste update: 25/05/2020]

In binnen- en buitenland vloeit veel inkt over de post-crisis tijdperk. Deze reflecties, die naar de korte en lange termijn kijken, wijzen de tekortkomingen in ons huidige systeem aan en stellen, voor zover mogelijk, diepgaande politieke, economische en sociale veranderingen voor.

RAB/BKO heeft daarom artikelen bij elkaar gebracht waarin deze verschillende standpunten over de culturele sector en de maatschappij in het algemeen zijn verwerkt.

De culturele sector na de crisis

Sinds het begin van de crisis heeft de culturele sector blijk gegeven van extreme creativiteit en solidariteit. Culturele initiatieven terzijde, is het moment aangebroken om verder te kijken en om voldoende afstand te nemen om na te kunnen denken over de vragen die betrekking hebben tot de post-crisis tijdperken de terugkeer naar de 'normaliteit'. De rol van cultuur in een samenleving, de grenzen van de digitalisering van cultuur en de alternatieve financieringsmiddelen zijn daar slechts enkele voorbeelden van.

NL/

FR/

EN/

De maatschappij na de crisis

"Wie moet er gered worden van een aangekondigd faillissement?", is een vraag die Brusselaar Yvan Vandenbergh zich stelt over de post-crisisbeheer:

"[...] Zou het niet beter zijn eerst te specificeren tot welke post-coronabeschaving we willen toetreden en een balans op te stellen van de lockdown, opdat we zo de juiste keuzes kunnen maken en hun maatschappelijke impact beoordelen?" BronYvan Vandenbergh, "Quelles entreprises faut-il sauver?", Bruxselsfuture, 10/04/2020.

Voor velen zou de post-crisistijdperk geen terugkeer naar de "normaliteit" - of liever "abnormaliteit" - mogen zijn, om de uitdrukking te gebruiken die Le Soir hanteert.

NL/

FR/

De mogelijkheid om samen na te denken

Hoewel de lockdown ons de kans biedt onszelf vragen te stellen en onze perspectieven te verbreden om na te denken over de wereld van morgen, hebben we ook een platform nodig waar we ons kunnen uitdrukken. Hier zijn enkele initiatieven die gericht zijn op het verzamelen van gedachten, ideeën en wensen, om tezamen en vanaf vandaag te bouwen aan het "leven na de crisis".

  • Tuesday Talks: elke dinsdag om 20u organiseren State of the Arts, Kunstenpunt en rekto:verso op hun Facebookpagina's een panelgesprek over de toekomst van cultuur;
  • #laprescestmaintenant [FR]: de campagne die onlangs is gelanceerd door La Concertation - Action Culturelle Bruxelloise.
  • Post-Corona Movement: uitwisseling- en reflectieplatform dat in deze breuk de kans schoon ziet om te dromen van een betere wereld;
  • Culture Quarantaine maakt video's waarin ze kunstenaars en cultuurwerkers in dertig seconden laten antwoorden op de vraag hoe de cultuur er morgen uit zal zien;
  • StadsTalksUrbains (Brussels Academy): een nieuwe reeks korte online video's om onze reflectie over Brussel te blijven stimuleren.
  • Belgium’s Culture & Event Exit Contribution is een online platform waar spelers uit de culturele, evenementen-, sport- en recreatiesectoren hun ideeën over de maatregelen kunnen delen;
  • Culture Action Europe denkt na over de toekomst van cultuur en de situatie na de coronacrisis. Lees hun standpunt hier of bekijk het panelgesprek "The future of performing arts and culture in Europe after the Covid-19 crisis";
  • Het Franse Rode Kruis en WWF organiseerden samen met Make.org een grootschalige enquête waarmee ze willen nadenken over de wereld na de crisis. Lees er hier meer over.

Artistieke & culturele sector Beleid Communicatie Culturele infrastructuur Publiekswerking Samenwerking Tewerkstelling Covid-19