Nieuws

Persbericht | Jan Fabre

In dit artikel vindt u een niet-exhaustief persbericht (NL/FR) naar aanleiding van de zaak rond Jan Fabre, alsook verschillende gerelateerde thema's en rondvragen. Ter herinnering: een twintigtal medewerkers en stagiaires van Jan Fabre hebben midden september het gedrag van de wereldbekende Antwerpse kunstenaar aangeklaagd. In een open brief die woensdagavond gepubliceerd werd op de website van het kunstmagazine Rekto:Verso (brief [EN] >>>) deelt het collectief feiten over vernedering en seksuele intimidatie.

De omerta die seksuele agressie in de cultuurwereld omringt, begint te barsten. De laatste onthulling sinds de zaak Weinstein en #metoo is de zaak Jan Fabre, die een bijzonder blootgelegde sector onthulde. Zijn de artistieke instellingen bevoorrechte plaatsen voor dit gedrag? Rechtvaardigen het artistieke talent en de beslissingsmacht onaanvaardbaar gedrag in de relaties tussen mannen en vrouwen? In de cultuur (een omgeving waarin de plekken zeldzaam en begeerd zijn) zijn vrouwen grotendeels in de meerderheid, ook bij de jonge gediplomeerden uit kunstscholen van alles disciplines, maar in besluitvormingsposities ligt die verhouding omgekeerd. Daarnaast worden feiten van intimidatie, als ze al worden onthuld, heel vaak gebanaliseerd en beschouwd als "een noodzakelijke fase".

De reactie van Troubleyn Het gezelschap Troubleyn werd gewaarschuwd voor de publicatie van de brief en reageerde met een verklaring waarin de verschillende beschuldigingen werden verworpen en erop gewezen wordt dat Jan Fabre een sterke persoonlijkheid heeft en dat dit niets te maken heeft met seksuele intimidatie − iets wat elk lid van het gezelschap op zijn of haar manier zou kunnen interpreteren.

Gelinkt  #WeToo : What dancers talk about when they talk about sexism >>> Engagement, een anti-seksismecampagne voor de Belgische kunstensector >>>

Persoverzicht

FR

NL

Artistieke & culturele sector Tewerkstelling

Nieuws

RAB/BKO | Creatief met CHAOS créatif

"Hoe gaan de culturele organisaties in Brussel om met het institutionele en demografische patchwork?" Dat is de centrale vraag van Creatief met CHAOS créatif, een gloednieuwe publicatie van RAB/BKO. Op basis van een kwalitatief onderzoek, uitgevoerd tussen 2016 en 2018 onder zestien culturele en artistieke organisaties in Brussel, analyseren Leen De Spiegelaere en Sophie Alexandre de huidige situatie en doen ze een aantal aanbevelingen voor de culturele spelers en het beleid in de toekomst.
Artistieke & culturele sector Beleid
Nieuws

Veranderingen bij het RAB-team

De samenstelling van het team verandert bij Réseau des Arts à Bruxelles, met het vertrek van Margaux Bernard, die sinds januari 2018 werkzaam is. Zij werpt zich in een nieuw cultureel avontuur als communicatieverantwoordelijke bij Court-Circuit. We wensen haar het beste toe in haar nieuwe functie! Hierdoor komt haar positie vrij, naast de nieuwe vacature 'Evenementen en Administratie' die gelanceerd werd om het volledige RAB/BKO-team te versterken. In de overgangsperiode zal de website daardoor wat minder vaak geüpdatet worden. Dank voor uw begrip!
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling
Nieuws

Het UBO-register: wat moet u weten voor uw vzw?

De Belgische antiwitwaswet van 18 september 2017 zet de vierde Europese antiwitwasrichtlijn om in Belgisch recht. Ze verplicht vennootschappen, (internationale) vzw’s en stichtingen om toereikende, accurate en actuele informatie over hun uiteindelijke begunstigden (Ultimate Beneficial Owners of UBO’s) in te winnen en bij te houden. Bestuurders, zaakvoerders, … hebben nog tot 30 september 2019 de tijd om de gegevens over de uiteindelijke begunstigden elektronisch naar het UBO-register te sturen. 
Nieuws

ENGAGEMENT | Meer dan vijftig dossiers over machtsmisbruik in de kunsten ingediend

Korte contracten, freelancewerk en een sector met overwegend veel mannen aan de top. Het zijn ingrediënten die de kunstwereld kwetsbaar maken voor machtsmisbruik. In de nasleep van de wereldwijde MeToo-beweging richtte de Brusselse danser en kunsthistorica Ilse Ghekiere daarom ENGAGEMENT op. BRUZZ sprak haar over de organisatie, die sinds de oprichting meer dan vijftig dossiers behandelde.
Artistieke & culturele sector