Nieuws

Persbericht | Jan Fabre

In dit artikel vindt u een niet-exhaustief persbericht (NL/FR) naar aanleiding van de zaak rond Jan Fabre, alsook verschillende gerelateerde thema's en rondvragen. Ter herinnering: een twintigtal medewerkers en stagiaires van Jan Fabre hebben midden september het gedrag van de wereldbekende Antwerpse kunstenaar aangeklaagd. In een open brief die woensdagavond gepubliceerd werd op de website van het kunstmagazine Rekto:Verso (brief [EN] >>>) deelt het collectief feiten over vernedering en seksuele intimidatie.

De omerta die seksuele agressie in de cultuurwereld omringt, begint te barsten. De laatste onthulling sinds de zaak Weinstein en #metoo is de zaak Jan Fabre, die een bijzonder blootgelegde sector onthulde. Zijn de artistieke instellingen bevoorrechte plaatsen voor dit gedrag? Rechtvaardigen het artistieke talent en de beslissingsmacht onaanvaardbaar gedrag in de relaties tussen mannen en vrouwen? In de cultuur (een omgeving waarin de plekken zeldzaam en begeerd zijn) zijn vrouwen grotendeels in de meerderheid, ook bij de jonge gediplomeerden uit kunstscholen van alles disciplines, maar in besluitvormingsposities ligt die verhouding omgekeerd. Daarnaast worden feiten van intimidatie, als ze al worden onthuld, heel vaak gebanaliseerd en beschouwd als "een noodzakelijke fase".

De reactie van Troubleyn Het gezelschap Troubleyn werd gewaarschuwd voor de publicatie van de brief en reageerde met een verklaring waarin de verschillende beschuldigingen werden verworpen en erop gewezen wordt dat Jan Fabre een sterke persoonlijkheid heeft en dat dit niets te maken heeft met seksuele intimidatie − iets wat elk lid van het gezelschap op zijn of haar manier zou kunnen interpreteren.

Gelinkt  #WeToo : What dancers talk about when they talk about sexism >>> Engagement, een anti-seksismecampagne voor de Belgische kunstensector >>>

Persoverzicht

FR

NL

Artistieke & culturele sector Tewerkstelling