Nieuws

Persoverzicht | Besparingen Vlaamse regering: opinies en posities

We lijstten verschillende opinies en posities op in het kader van de besparingen die de Vlaamse regering eind 2019 aankondigde. Dit niet-exhaustieve artikel wordt regelmatig aangevuld.

Reacties vanuit de politiek

Op Twitter reikt de burgemeester van Brussel, Philippe Close (PS), de Vlaamse cultuurspelers in Brussel de hand: 

"Cultuur verrijkt en maakt samenleving hechter. Blinde besparing is dan ook onbegrijpelijk. Voor mij maakt Nederlandstalige #cultuur deel uit v DNA #Brussel. Ik zal als burgemeester dan ook oplossingen en middelen zoeken voor behoud v breed, vernieuwend cultureel aanbod in NL en FR" 
BronTwitter

Nog over Brussel voegt schepen van Cultuur Delphine Houba (PS) daaraan toe: 

« Nous allons y réfléchir dans le cadre de notre budget 2020. Mais à Bruxelles, il n’y a pas de culture francophone et une culture néerlandophone, c’est une culture bruxelloise. Nous allons soutenir les solidarités qui existent déjà, ¨[...] on va essayer de trouver des sous, même si on ne va pas savoir tout compenser. » 
Bron"Delphine Houba (PS) sur les coupes dans la culture: 'Nous allons essayer de compenser une partie'", BX1, 12/11/2019.

Matthias Diependaele (N-VA) noemde het standpunt van de sector 'choquerend' in een interview in De Ochtend op Radio 1 >>>

Vlaams parlementslid Hannelore Goeman (s.pa)

"Die aderlating voor het Brusselfonds komt nog eens bovenop de besparing van 6 procent. Dat is geld dat uit Brussel wordt weggehaald, terwijl het regeerakkoord de mond vol heeft van een sterkere band met tussen Vlaanderen en Brussel. De begrotingscijfers tonen juist het tegendeel."  
Bron"Vlaams Brusselfonds verliest 2,6 miljoen: 'Brussel wordt dubbel gestraft'", Bruzz, 12/11/2019.

Stefanie D’Hose, Vlaams parlementslid voor de Open Vld en dus deel van de meerderheid, geeft aan dat de paniek terecht groot is: "De impact zal zwaar zijn," zegt zij. 

"Het kunstenveld wordt hier volledig door elkaar gehusseld. Dan is het wel bijzonder dat we de minister dagenlang niet horen."
Bron"‘We horen of zien Jambon niet’: besparingen schokken cultuursector", De Morgen, 12/11/2019.

Opinies en posities

Hieronder vindt u een onvolledige lijst van verschillende posities en opinies over de recente beslissingen van de Vlaamse regering.

NL/

FR/

Artistieke & culturele sector Beleid

Nieuws

Covid-19 | De sector brengt de kunsten & cultuur naar de woonkamer

De maatregelen in verband met de strijd tegen Covid-19 mogen de kunsten- en cultuursector dan wel ernstig schaden; de sector gaat ondertussen op zoek naar alternatieven om de activiteiten in alle veiligheid voort te zetten. Naast overkoepelende initiatieven als Culture Quarantaine passen verschillende organisaties ook hun eigen programmering aan door te digitaliseren.
Artistieke & culturele sector Publiekswerking Covid-19
Nieuws

Covid-19 en de Brusselse cultuursector

Op vrijdag 13 maart 2020 vanaf middernacht gingen een aantal drastische maatregelen in om de verspreiding van COVID-19, het zogenaamde coronavirus, tegen te gaan. Op 17 en 27 maart werden deze maatregelen verscherpt en verlengd - voorlopig zeker tot 18 april. RAB/BKO verzamelt hier nuttige artikelen en documenten om een overzicht te bieden op de ontwikkeling van de situatie en de gevolgen hiervan voor de culturele sector.
Artistieke & culturele sector Covid-19